6.4 De watervlo

Watervlo

Relatie van de watervlo met de mens

watervlo

Watervlooien zijn extreem gevoelig voor bepaalde vormen van waterverontreiniging. Daarom worden ze gebruikt als indicator voor de waterkwaliteit. Omdat ze zich zo makkelijk voortplanten, worden ze ook vaak gebruikt in laboratoria, bijvoorbeeld om de giftigheid van bepaalde stoffen te bepalen.

Wist je dat de watervlo …

 • zich kan voortplanten zonder dat er een mannetje aan te pas komt?
 • geen vlo is, maar een kreeftachtige?
 • maar één (samengesteld) oog heeft?
 • Watervlooien kweken

  Watervlooien kweken is minder moeilijk dan je misschien denkt. Om het nog gemakkelijker te maken volgen eerst de benodigdheden en daarna een handleiding. Op naar gratis en goed voedsel, dat moet de gemiddelde Nederlander toch aanspreken.

  Met watervlooien kweken wordt vooral het kweken van de zogeheten Dapnia bedoeld. Eigenlijk een soort klein waterkreeftje. Het punt met de term watervlooien is dat het meer een verzamelnaam is, een containerbegrip, van kreeftachtige organismen die dezelfde grootte hebben. Dit artikel behandelt daarom het beestje dat eigenlijk iedereen bedoelt met de term watervlooien. De Dapnia ofwel de Daphnia pulex.

  Afijn, we gaan voor het kweken van watervlooien, wat je daarvoor nodig hebt is vrij gemakkelijk.

  Een doorzichtige unit waar redelijk wat water in kan Voedingsstoffen zoals vlokken, gist en melk
  Kraanwater of regenwater Een schepnet, gewoon om het einddoel voor ogen te hebben
  Waterslakken zijn zeer welkom tegen algengroei op glazen ruiten Een hor of gaas zodat muggen er geen eitjes in kunnen leggen

  FAQ

  Wat doet een watervlo?

  Watervlooien hebben alleen wel een belangrijke andere functie. Ze houden water namelijk helder waardoor massale algengroei wordt voorkomen. Zonder watervlooien waren heel wat zeeën groen in plaats van blauw. Weetje: Watervlooien zijn echte indicators van water.

  Waar leeft de watervlo?

  De verschillende soorten watervlooien komen over de gehele wereld voor. Ze zijn vooral te vinden in zoet water, maar je treft ze ook aan in zee. Ze eten vooral algen, maar ook kleine in het water ronddrijvende organische voedseldeeltjes. Ze nemen hun voedsel op door het water te filteren.

  Hoe kom je aan watervlooien?

  Haal bij de aquarium speciaalzaak een zakje watervlooien en gooi deze in de bak. De watervlooien zullen de algen gaan eten en zich vermenigvuldigen. Na een kort tijdje wordt het aquarium helderder door dat er in korte tijd zeer veel watervlooien bijgekomen zijn.

  Hoe krijg je watervlooien in de vijver?

  De watervlooien komen vanzelf in de vijver. Na het vullen van de vijver duurt het enkele weken voordat de watervlooien zich vermenigvuldigen. Dit gebeurt pas wanneer er voldoende voedsel voor ze is. Zo kan het dus gebeuren dat uw vijver na 3-4 weken alsnog heel groen wordt van de eencellige alg.

  Leave a Reply