zemelen waterpokken

Zemelenbad Waterpokken

Het unieke werkingsmechanisme en de gunstige effecten die zemelen hebben op de huid worden door diverse onderzoeken en studies bevestigd en onderbouwd. HeltiQ Zemelenbad helpt de jeuk te stillen en verzacht de huid zodat u minder gaat krabben en de kans op ontstekingen en littekens kleiner wordt.

waterpokken

Waterpokken duiden op een besmettelijke vlekjesziekte, die veroorzaakt wordt door een virus. Bijna iedereen heeft ze als kind een keer gehad. Waterpokken zien eruit als rode vlekjes of blaasjes op de huid en kwellen in de meeste gevallen kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Want ze zorgen vaak voor flinke jeuk. Op het lijf, het gezicht en tussen de haren. En soms zelfs in de mond. Al kunnen de klachten erg vervelend zijn, waterpokken zijn meestal een onschuldige kinderziekte.

Het varicella zoster-virus is erg besmettelijk. Het is niet voor niets dat 93% van de Nederlanders voor zijn of haar zesde jaar waterpokken heeft gehad. Al 2 dagen voordat de rode bultjes op de huid te zien zijn is er besmettingsgevaar. En dat blijft aanwezig totdat de meeste blaasjes een korstje hebben. Dan zijn de waterpokken niet meer besmettelijk. Omdat de rode vlekjes vaak pas na 1 Ã 2 dagen verschijnen, is de kans dus groot dat andere kinderen ook met het virus worden besmet.

Mijn dochter heeft nu voor de 3de keer waterpokken. Eerste keer voor haar 1 jaar, daarna heel lichtjes en nu dus weer. Wat helpt om de blaasjes snel uit te drogen is zink. Ik stip de blaasjes in met Dr. Leenarts Verkoelende lotion met Zinkoxide, hier zit een handige aanstipper bij. Daarnaast helpt een haver/zemelen bad tegen de jeuk. Doe havermout en/of zemelen in een washandje en bindt het dicht. Leg dit in het bad. Het helpt tegen de jeuk en droogt de blaasjes verder uit.

Het is goed mogelijk dat je kind weinig trek in eten heeft. Het is niet nodig om je kind eten op te dringen. Zorg er wel voor dat je kind genoeg drinkt (een leuke beker of waterfles kan vaak wonderen doen). Bij wondjes in de mond en de keel is slikken vaak moeilijk en pijnlijk. Kies daarom voor zachte voedingsmiddelen zoals yoghurt en soep (wortelsoep met koriander bestrijdt infecties én bevat veel broodnodige vitamine c). Ook ijsjes kunnen letterlijk en figuurlijk veel leed verzachten. Maak zelf yoghurtijsjes, waterijsjes of fruitijsjes boordevol vitaminen (bijvoorbeeld met de deze siliconen ijslolly-vormpjes. Ook verzachtende kruidenthee kan helpen bij blaasjes in de keel, kies bijvoorbeeld voor kamillethee of muntthee van Mini Marie. Deze thee is in het bijzonder geschikt voor kinderen. Een schepje honing maakt de thee zoeter en bevordert de genezing.

Om infecties en littekens te voorkomen is het vooral belangrijk dat je kind de blaasjes niet openkrabt. Houd de nagels schoon en kort door ze te vijlen of te knippen met een nagelschaar of nagelknipper. Laat je kind zijn handen regelmatig wassen met zeep en ontsmet ze met een desinfecterende spray of handgel. Is het kind nog heel jong, dan zijn krabwantjes geen overbodige luxe. Bij een ouder kind kan je sokken over de handen trekken om te voorkomen dat hij zich krabt in zijn slaap.

Een lauw bad met stijfsel, natriumbicarbonaat of havermout kan de jeuk verzachten. Stijfsel los je gewoon op in het water en laat je kind hierin (desnoods een paar keer per dag) een kwartiertje badderen. Bij natriumbicarbonaat of zuiveringszout ga je op dezelfde manier te werk: los een kopje van het poeder op in het lauwe badwater. Havermout kan je fijnmalen (180 g voor een bad) en zo in het warme water strooien dat je daarna een kwartier laat afkoelen, of je kan een handvol havervlokken in een washandje doen (een washandje in tetrastof werkt hiervoor het best) en dit dichtbinden met een elastiek. Leg dit bundeltje als een theezakje in het badwater. Ook dit kan verlichting bieden en maakt de huid zacht. Dep je kind na het bad voorzichtig droog met een zachte handdoek of tetradoek. Smeer na het bad de huid in met de verzorgende Baby & Kindjes Balsem van SAAR Soleares. Deze verzorgt de geïrriteerde huid met extracten van propolis, calendula en Sint-Janskruid.

Klopt, maar er zijn nog onduidelijkheden omtrent de mogelijke nadelen van een volledige vaccinatie bij alle kinderen voor windpokken. Op Kind en Gezin staat te lezen: “Er bestaat een vaccin tegen windpokken. De Hoge Gezondheidsraad beveelt geen algemene vaccinatie van kinderen aan omdat er onvoldoende gegevens zijn om dit te doen: – Er is nog onvoldoende kennis over de beschermingsduur na vaccinatie. – Bij een onvoldoende vaccinatiegraad tegen windpokken zouden meer niet beschermde ouderen besmet kunnen worden. Zij lopen gevaar voor een ernstiger ziekteverloop. – De invloed van een algemene vaccinatie op het aantal gevallen van zona op latere leeftijd is nog onvoldoende gekend. In België wordt de vaccinatie tegen windpokken daarom momenteel alleen geadviseerd voor specifieke risicogroepen en –personen. Er gebeurt veel onderzoek over die aspecten. De Hoge Gezondheidsraad volgt dit van nabij op.”

Ik ben bij Blabloom terecht gekomen omdat ik wasbare luiers wou uitproberen. Ik heb er ondertussen al een heel deel gekocht, en meer kennis opgedaan over andere ecologische producten die ik zeker ook ga uit proberen! Wat zeeeer handig is is de duidelijke product info die bij elk artikel staat. Wij zijn fan!

Volg je mij al op Instagram?

waterpokken zemelen

FAQ

Hoe maak je Zemelenbad waterpokken?

Doe havermout en/of zemelen in een washandje en bindt het dicht. Leg dit in het bad. Het helpt tegen de jeuk en droogt de blaasjes verder uit.

Hoe werkt Zemelenbad?

HeltiQ Zemelen Bad verzacht en verzorgt een droge, schrale, rode en gevoelige huid. De substantie bestaat uit natuurlijke ingrediënten waaronder ‘zemelen’ , welke afkomstig is van haverkorrels en vrijkomen bij het vermalen van de korrel.

Welke zemelen bij eczeem?

HeltiQ Zemelen Bad werkt verzachtend, direct jeukstillend en kalmerend wanneer u een droge of geirriteerde huid heeft en bij huiduitslag zoals eczeem, gordelroos en psoriasis. Het 100% natuurlijke extract bevat het bestanddeel ‘zemelen‘, welke afkomstig is van haverkorrels en vrijkomen bij het vermalen van de korrel.

Is Sudocrem goed voor waterpokken?

Voor het beschermen en verzachten van de kwetsbare babyhuid wordt soms Sudocrem gebruikt. Sudocreme bevat een zinkoxide, dat ook prettig kan zijn bij waterpokken.

Leave a Reply