Twee keer waterpokken: kan dat?

Een tweede keer waterpokken krijgen is zeer zeldzaam. Na het doormaken van waterpokken blijft het virus in het lichaam achter, zonder actief te zijn. Als het virus later in het leven weer actief wordt, kan het gordelroos veroorzaken.

CAN I GET CHICKENPOX TWICE?! Quarantined with Adult Chickenpox | Canberra Vlog

Is er iets tegen de waterpokken te doen?

Waterpokken gaat meestal vanzelf weg. Daarom is een behandeling eigenlijk niet nodig. Twee keer waterpokken krijgen is heel zeldzaam. Als je dan toch voor een tweede keer ziek wordt, gaat het vaak om een lichte vorm die ook wel gordelroos wordt genoemd. Wanneer de jeuk heel erg heftig is, wordt soms een verkoelend middel met indrogende werking voorgeschreven. Als je last krijgt van hoge koorts of ernstige ziekteverschijnselen, is het raadzaam om snel langs de huisarts te gaan. Enkel voor zwangere vrouwen en mensen met een verminderde afweer is de waterpokken gevaarlijk. Bij kinderen is waterpokken meestal na 10 dagen voorbij.

De meeste mensen krijgen waterpokken als kind. Meer dan 95% van de kinderen die in Nederland opgroeien kinderen heeft op de leeftijd van 6 jaar waterpokken gehad (zie Figuur 1[1]). In 2015 gingen in Nederland ongeveer 250 per 100.000 inwoners naar de huisarts vanwege waterpokken (bron: Nivel [2]). Elk jaar komen er in Nederland ongeveer 265 patiënten met waterpokken in het ziekenhuis terecht. Dit zijn voornamelijk kinderen onder de 4 jaar (bron: Dutch Hospital Data[2]).

Waterpokken start meestal met lichte koorts en hangerigheid bij kinderen. Na 1 of 2 dagen komen er kleine rode bultjes op de huid. De bultjes beginnen op het hoofd of de romp. Op die bultjes ontstaan blaasjes die veel jeuk veroorzaken. Na een paar dagen drogen ze op en worden het korstjes. De ziekteverschijnselen duren ongeveer 10 dagen. Soms kan waterpokken ernstige complicaties geven (bijv. hersenontsteking).

Bronnen: 1. van Lier A, Smits G, Mollema L, Waaijenborg S, Berbers G, van der Klis F, et al. Varicella zoster virus infection occurs at a relatively young age in the Netherlands. Vaccine. 2013;31(44):5127-33. 2. Schurink-van t Klooster TM, de Melker HE. The National Immunisation Programme in the Netherlands – Surveillance and developments in 2016-2017. Bilthoven: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM); 2017 (RIVM rapport 2017-0143).

Het virus zit in de keel en neus van iemand die waterpokken heeft. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Iemand kan besmet worden door het inademen van deze druppeltjes. Of door direct contact met vocht uit de waterpokkenblaasjes. Besmetting is moeilijk te voorkomen. Dit komt, omdat iemand met waterpokken al besmettelijk is voordat de ziekteverschijnselen optreden.

Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus en is zeer besmettelijk. Wanneer je ziek wordt krijg je vaak eerst last van koorts of hangerigheid. Daarna komen er blaasjes op de huid die erg jeuken. Na een paar dagen drogen de blaasjes in en worden het korstjes. In totaal duren waterpokken ongeveer 10 dagen. Vanaf 2 dagen vóórdat de blaasjes verschijnen is het al besmettelijk. Waterpokken blijft besmettelijk totdat alle blaasjes een korstje hebben. Door hoesten, niezen en praten kun je anderen besmetten. Waterpokken komt vooral voor bij jonge kinderen. Bijna alle kinderen in Nederland krijgen waterpokken voordat ze 6 jaar zijn. Meestal zonder ernstige gevolgen. Er is een vaccinatie tegen waterpokken. Deze zit niet in het rijksvaccinatieprogramma, maar je kunt er wel voor kiezen. Je moet deze dan zelf betalen. Meer weten? Ga naar www.rivm.nl/waterpokken.

Impact van waterpokken op baby en kind

Vooral baby’s en jonge kinderen krijgen waterpokken. Het ontstaat bij 95 procent van de opgroeiende kinderen in Nederland vóór het zesde levensjaar. De ziekte kan ingrijpend zijn. De eerste dagen kenmerken zich door hangerigheid en een verkouden gevoel. Vervolgens ontstaan rode vlekken en met vocht gevulde blaasjes over het hele lichaam. Deze verdwijnen meestal na tien dagen. Sommige kinderen krijgen koorts.

De klachten gaan allemaal gepaard met hevige jeuk, waardoor baby’s en kinderen constant willen krabben. Door krabben kunnen de klachten echter juist erger worden, met ontstekingen en littekens tot gevolg.

Waterpokken brengt extra risico op complicaties met zich mee bij:

 • Kinderen jonger dan drie maanden waarvan de moeder nooit waterpokken heeft gehad. Hierdoor heeft zij haar antistoffen niet kunnen overbrengen op haar pasgeboren kind. Een baby is pas vanaf drie maanden zelf in staat antistoffen tegen het varicellazostervirus aan te maken. Dit heeft ook gevolgen op latere leeftijd.
 • Kinderen met een verminderde weerstand. Het gaat hierbij vooral om:
  • kinderen die een immuunsuppressieve behandeling (behandeling waarbij het afweersysteem wordt onderdrukt) ondergaan.
  • kinderen met leukemie.
  • kinderen die hiv-positief zijn.

  Let op: broertjes en zusjes van kinderen die chemotherapie krijgen, kunnen het virus in korte tijd overdragen. Waterpokken is namelijk erg besmettelijk.

  De impact van waterpokken op een baby of kind kan groot zijn. Naast de gebruikelijke klachten die vaak tot hangerigheid en gehuil leiden, kunnen er complicaties optreden. Complicaties zijn problemen die onverwachts optreden door een ziekte. Hieronder lees je meer over de impact en het risico van waterpokken op baby’s en kinderen.

  FAQ

  Kan je opnieuw waterpokken krijgen?

  Waterpokken blijft besmettelijk totdat de meeste blaasjes een korstje hebben. De tijd tussen besmet raken en ziek worden is ongeveer 10 dagen tot 3 weken. Iedereen kan waterpokken krijgen. Maar iemand die waterpokken heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen.

  Hoe vaak kan een kind waterpokken krijgen?

  Bijna iedereen in Nederland heeft als kind waterpokken gehad. Als u waterpokken hebt gehad, kunt u het niet nog een keer krijgen. Van de mensen die in warme landen (sub-tropen) zijn opgegroeid heeft maar de helft waterpokken gehad. De rest kan als volwassene nog waterpokken krijgen.

  Kun je 3 keer waterpokken krijgen?

  Waterpokken kun je in principe niet een tweede keer krijgen. Het virus (Varicella zoster) kan op latere leeftijd gordelroos veroorzaken. Waterpokken kunnen vervelende complicaties hebben. Waterpokken gaan vanzelf over.

  Waarom krijg je maar een keer de waterpokken?

  Eén keer in je leven

  Bepaalde cellen in je bloed zorgen ervoor dat je lichaam niet vergeet hoe je dat virus hebt aangepakt. Zodra er weer zo’n waterpokkenvirus in de buurt komt, worden die cellen erbij gehaald en gaan ze meteen aan de slag met bestrijden. Zo snel, dat je ze niet meer krijgt. Gelukkig!

  Leave a Reply