Wat is de waterkolom van een tent?

Tent Review & CampingTent Review, #reviews #techreviewsonline #3mancampingtent #travelingtent

Bij hoeveel mm PU is een polyester tent waterdicht?

Alle tenten zijn waterafstotend, ze zijn echter niet allemaal waterdicht en kunnen niet dezelfde hoeveelheid druk aan. Al vanaf 800 mm wordt een tent als waterdicht beschouwd.

 • 0 tot 800 mm: Waterafstotend, maar niet waterdicht
 • 800 tot 5.000 mm: Waterdicht tegen regen. Wanneer er tegen de tent aangeleund wordt of iets tegen de tent aanstaat kan het lekken
 • 5.000 tot 15.000 mm: Waterdicht tegen regen en verschillende vormen van druk.
 • We raden aan om voor een tent met een waterkolom van minimaal 1.500 mm te gaan. De coating slijt namelijk door de jaren heen, waardoor ook de PU waarde omlaag gaat. Wil je voor zekerheid gaan of wil je lang van de tent kunnen genieten? Kies dan voor een waterkolom van minimaal 3.000 mm zoals de Obelink Lugano 6 of Coleman Cook.

  Hoe wordt de waterkolom gemeten?

  Bij het bepalen van de waterkolom wordt gemeten hoeveel millimeter water per vierkante centimeter (mm/cm2) het tentdoek of grondzeil kan hebben voordat het materiaal lekkage gaat vertonen. Bij het meten van de waterkolom wordt het tentdoek of grondzeil strak opgespannen, zoals u met uw kampeertent ook zou doen, en wordt er een transparante kolom op het materiaal geplaatst. Deze kolom wordt vervolgens langzaam gevuld met water. Hoe meer water er in de kolom komt, hoe groter de druk op de onderlaag wordt. Door een steeds grotere druk, zal het water na verloop van tijd door het materiaal gaan lekken. Dus hoe hoger de waterkolom van een tent is, hoe langer het duurt voordat het gebruikte materiaal door zal gaan lekken.

  Wanneer is een tent waterdicht?

  Een vraag die vele consumenten stellen: ‘Is mijn tent waterdicht?’. Statistisch gezien wordt een materiaal al waterdicht genoemd bij een waterkolom van 800 mm. Door een aantal aspecten (o.a. wisselende weersomstandigheden en langdurig gebruik) wordt algemeen gesteld dat een tentdoek met een waterkolom van 2.000 mm waterdicht is en ook bij een langdurige regenbui waterafstotend blijft. Doordat een tentdoek ook te maken heeft met slijtage en aangetast wordt door directe Uv-straling, is het veiliger om bij de aanschaf van een tent zelfs te kiezen voor een waterkolom vanaf minimaal 3.000 mm. Vanaf deze waterkolom weet u zeker dat uw tent waterdicht is.

  Het grondzeil van de tent heeft een hogere waarde voordat deze waterdichtheid kan worden geacht. Over het algemeen kan een grondzeil pas betrouwbaar waterdicht worden genoemd bij een waterkolom vanaf 5.000 mm.

  FAQ

  Welke waterkolom voor tent?

  In het algemeen kan gesteld worden dat een tentdoek met een waterkolom van 2000 mm ook bij een langdurige regenbui waterdicht blijft. Omdat tentdoek slijt, is het veiliger zelfs te kiezen voor een waterkolom vanaf minimaal 3000 mm. Bij een grondzeil geldt een hogere waarde.

  Hoeveel waterkolom is waterdicht?

  Over het algemeen wordt een waterkolom vanaf 1.000 mm als waterdicht aangemerkt. Echter komt u al snel aan een hogere druk wanneer u op uw knieën in het gras zit of wanneer u met een rugzak op loopt. In deze gevallen kunt u beter kiezen voor een stof met een hogere waterkolom van minimaal 10.000 mm.

  Hoe waterdicht is 5000mm?

  Voor minder veeleisende omgevingen is een waterkolom van 2000-3000 mm in principe voldoende. Trekkerstenten hebben over het algemeen een lagere waterkolom (1500-2000mm). Dit heeft ermee te maken dat het tentdoek veel dunner is maar ook dat deze tenten over het algemeen minder regen en zonlicht te verduren krijgen.

  Leave a Reply