Kun je met terpentine verf over watergedragen grondverf?

Je huis of blokhut moet opnieuw geschilderd worden en is in het verleden geschilderd met een oplosmiddelhoudende/alkyd verf. Nu wil je eigenlijk watergedragen/acryl verf gaan gebruiken, omdat het bijvoorbeeld sneller droogt, maar kan dat wel? Een veel voorkomende vraag is of je met watergedragen verf over terpentine verf heen kan schilderen. Wij geven je hieronder antwoord op je vraag.

Het komt nu regelmatig voor dat bijvoorbeeld water gedragen grondverven worden afgewerkt met een verf op terpentine basis. Uiteraard is het (net zoals altijd) belangrijk dat de verf op waterbasis wel goed is gedroogd voordat deze word overgeschilderd met een verf op terpentine basis. Andersom is ook geen probleem.

KOZIJN SCHILDEREN / Welke WATERGEDRAGEN VERF en KWAST? ( De 40/80 Regel)

Met verf op waterbasis over verf op terpentinebasis

Voorheen was bijna alle verf op terpentinebasis en zeker de doe-het-zelver gebruikte toen nog geen verf op waterbasis. Daardoor komt de vraag: Kan ik met verf op waterbasis over terpentinebasis verf? vaker voor dan de vraag Kan terpentineverf over waterbasis verf oftewel watergedragen verf? Ja, dat kan! Mits de verf op terpentine-basis ouder dan 6 maanden is. Ook hiervoor geldt; de ondergrond zal met zorg voorbehandeld moeten worden. Dus eerst goed ontvetten met een verfreiniger zoals St. Marc of Universol en daarna zorgvuldig en volledig mat schuren. Voor de zekerheid kun je de verflaag op terpentinebasis eerst gronden met een primer op waterbasis zoals de Aqua Multiprimer van Avis, Sigma S2U Nova Primer, Sigma S2U Nova Gloss of met Südwest Acryl Allgrund. Nadat deze grondlaag goed gedroogd is, werk je hem af met een verf op waterbasis naar keuze.

Kun je dan altijd switchen met waterbasis verf en terpentinebasis verf?

Nee, helaas niet! Je kunt eenmalig de overstap maken van watergedragen naar terpentinegedragen verf of van terpentinegedragen naar watergedragen verf maar niet terug. Het spanningsverschil tussen de verschillende soorten verflagen wordt dan te groot en kan problemen gaan geven. Ben je overgestapt en wil je om één of andere reden toch terug naar je oude verfsysteem. Dat kan! Door de verflagen te verwijderen met afbijt of door ze eraf te schuren. En dan het verfsysteem helemaal opnieuw op te bouwen in de basis van je keuze; watergedragen óf terpentinegedragen.

De voordelen van watergedragen verf binnenshuis zijn enorm. Daarom kun je binnenshuis beter met watergedragen verf schilderen in plaats van met verf op terpentinebasis. Watergedragen verf vergeelt niet (je witte kleur blijft dus wit), is geurarm (je kunt dus snel weer gebruik maken van de ruimte) en droogt snel (minder kans op zakkers en beschadigingen in de drogende verf en twee lagen per dag mogelijk in de meeste gevallen) Het is wel aan te raden om als je deuren en andere ondergronden die je vaak vastpakt met watergedragen verf wilt gaan schilderen te kiezen voor een product dat tegen huidvet kan zoals Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin of Sigma S2U Nova Satin Enig nadeeltje aan watergedragen verf is dat het niet tegen weekmakers kan. Watergedragen verflagen zijn namelijk gevoelig voor rubber waarin weekmakers zijn verwerkt, zoals b.v. bij PVC-tochtprofielen. De verffilm kan door de weekmakers worden aangetast en kan daardoor zacht en kleverig worden. Bij voorkeur moeten daarom profielen van EPDM- of siliconenrubber worden toegepast.

Bas Burema over schilderen met watergedragen verf

Verf op water basis is geur arm, snel drogend, niet vergelend, elastischer en beter voor het milieu. Verf op terpentine basis is buiten een stuk duurzamer. … Verder zijn lakken op terpentine basis makkelijker te verwerken doordat ze trager drogen en dus makkelijker vloeien.

Daarnaast is er verf op terpentinebasis. Dit wordt ook wel terpentinegedragen-verf of alkydverf genoemd. In plaats van water wordt er gebruik gemaakt van terpentine om dit product te verdunnen. De verf bevat meer schadelijke stoffen en is daarom ook meer schadelijk voor zowel jouw gezondheid als voor het milieu.

Verf op waterbasis (acrylverf) is uitstekend voor binnen, maar minder geschikt voor buiten. … De luchtvochtigheid is vaak te hoog, wat vertragend werkt op de droging van de verf. En in de (felle) zon droogt acrylverf juist weer te snel. Voor buiten is verf op basis van alkydhars (alkydverf) beter.

Er is technisch geen enkel bezwaar tegen het gebruik van watergedragen verven binnen. Wanneer een ondergrond goed wordt schoongemaakt en wordt geschuurd, is watergedragen verf overal toepasbaar. Ook op radiatoren, in badkamers of toiletten.

Grondverf op terpentinebasis wordt gebruikt voor kaal hout of slechte ondergronden. De verf kan gebruikt worden als ondergrond voor een terpentinebasis aflak. De grondverf van Flexa kan eventueel ook voor buiten gebruikt worden, al is een professionele verf hier voor aan te bevelen.

Ja, dat kan! Mits de verf op terpentine-basis ouder dan 6 maanden is. Ook hiervoor geldt; de ondergrond zal met zorg voorbehandeld moeten worden. Dus eerst goed ontvetten met een verfreiniger zoals St.

Verf op waterbasis, oftewel acrylverf, kun je gewoon met water verdunnen. Hiervoor heb je dus geen speciaal verdunningsmiddel nodig.

FAQ

Wat is beter verf op waterbasis of terpentine?

Nee, helaas niet! Je kunt eenmalig de overstap maken van watergedragen naar terpentinegedragen verf of van terpentinegedragen naar watergedragen verf maar niet terug. Het spanningsverschil tussen de verschillende soorten verflagen wordt dan te groot en kan problemen gaan geven.

Welke grondverf voor verf op waterbasis?

De verf met terpentine bevat meer schadelijke stoffen en is daardoor eigenlijk altijd schadelijke voor het milieu dan die op waterbasis. De verf op waterbasis van goede merken heeft een uitstekende duurzaamheid. Toch is de verf op terpentinebasis voor buiten uiteindelijk de meest duurzame keuze.

Kan alkydverf over acryl grondverf?

Heb je een watergedragen grondverf nodig, bijvoorbeeld omdat je binnen gaat schilderen? Kies dan voor Rubbol BL Primer, die je gebruikt op naaldhout, loofhout en houtrijke objecten. Ook voor deze watergedragen acrylaat geldt: een goede vulling en zeer goed waterdampdoorlatend.

Leave a Reply