wat te doen tegen pissebedden

Hoe verwijder je pissebedden? Het beste kun je pissebedden met een vochtige doek opvegen en naar buiten verplaatsen. Een alternatieve oplossing is om bloem te strooien daar waar ze zich overdag schuil houden. Pissebedden kunnen niet tegen bloem en drogen er door uit.

How to take care of a woodlice colony – 2.0

Een nadere kennismaking met de pissebed

Wist jij dat pissebedden eigenlijk zeedieren zijn en helemaal niet onder de categorie insecten vallen? Het zijn namelijk kreeftachtige en dat maakt ze familie van de kreeft en de krab. Echter is de pissebed lang geleden zo geëvolueerd dat hij nu op het land kan overleven. Als aandenken heeft de pissebed echter wel zijn kieuwen gehouden. Hier ademen ze door. In totaal zijn er ongeveer 36 pissebeddensoorten die op het land leven. Pissebedden hebben twee voelsprieten en zeven paar poten. Ze kunnen maximaal 2 centimeter lang en 0,5 centimeter breed worden. Het grootste deel van hun platte lichaam bestaat uit een hard pantser dat grijs of bruin van kleur is. Dit pantser bestaat uit verschillende segmenten die, indien nodig, over elkaar heen kunnen schuiven. Dit pantser dient als bescherming tegen vijanden.

Door de snelheid waarmee de pissebed groeit, is het pantser echter snel te klein. Als gevolg hiervan vervelt een pissebed elke 4 weken zodat het pantser vernieuwd kan worden. Dit gebeurt in twee fasen, waarbij de pissebed eerst de achterzijde en vervolgens de voorzijde van het pantser verliest. Doordat dit proces in twee fasen plaatsvindt, blijft de pissebed beschermd én droogt hij minder snel uit.

Het voorkomen van uitdroging is vooral belangrijk voor de kieuwen. Deze moeten altijd vochtig blijven. Vandaar ook dat pissebedden graag in een vochtige omgeving leven, zoals bijvoorbeeld onder stenen of in de composthoop. Hier leven ze van onder andere rottende planten en rottend hout. Eigenlijk verwerken ze dus een hoop tuinafval voor ons.

Let op! Pissebedden zijn niet alleen maar nuttig. In huis kunnen ze aan je etenswaren gaan knabbelen en met een beetje pech eten ze ook je moestuin leeg.

Als je last hebt van een echte pissebeddenplaag in de tuin, ben je misschien geneigd om scherp geschut in te zetten. Er zijn immers heel wat chemische middeltjes op de markt waar je pissebedden mee te lijf zou kunnen gaan. Deze middelen werken goed, maar toch blijven natuurlijke bestrijdingsmiddelen nog altijd de beste oplossing. Wij geven je 5 nuttige tips om pissebedden te bestrijden:

Zitten er te veel pissebedden in je tuin en ben je ze liever kwijt dan rijk? Gelukkig zijn er ook genoeg middelen om pissebedden uit je tuin te verwijderen. Niet alle tips die op internet voorbijkomen zijn even bruikbaar. Daarom lichten we de meest gehoorde middeltjes voor je uit en leggen we je graag uit welke wel en welke niet geschikt zijn:

Hoewel pissebedden niet schadelijk zijn voor mensen, kunnen ze wel schade toebrengen aan planten en struiken. Een pissebed in huis is helemaal geen pretje: daar doen ze zich namelijk tegoed aan etensresten en kunnen ze ook nog eens ziektes verspreiden. Hoe kom je van pissebedden af? Goodgardn geeft je graag enkele effectieve tips om pissebedden te bestrijden.

Pissebedden worden regelmatig aangetroffen in huizen en woningen en zorgen voor de nodige overlast. In droge periodes komen pissebedden naar binnen omdat ze op zoek zijn naar vochtige ruimtes. Er zijn verschillende manieren om pissebedden te bestrijden. Bij grote overlast kunt u dit het beste door een vakkundige bestrijder laten doen.

Pissebedden zijn vrij platte, ovale dieren en zijn voorzien van relatief grote antennen. Ze hebben 7 paar poten en zijn ongeveer 1,8 cm lang. Ze zijn over het algemeen grijs van kleur, maar er bestaan ook paarse en gele pissebedden. De kruipende insecten leven gewoonlijk in het vrije veld onder stenen, onder de schors van bomen, onder afgevallen bladeren en in vermolmd hout. Omdat het nachtdieren zijn, treft men ze vooral aan op donkere plaatsen. Pissebedden kunnen ook voorkomen in vochtige kelders en opslagplaatsen waar plantaardig materiaal te vinden is.

Pissebedden kunnen uit het niets in huis verschijnen. En het zijn dan ook gelijk veel pissebedden. Vaak komt dit door het weer: een droge periode met weinig regen. De insecten gaan dan vochtigere ruimtes opzoeken en komen snel in huis terecht. Ook in de winter komen de beestjes op woningen af. Dit komt doordat de beestjes onder de 14 graden niet overleven. Ze gaan dan op zoek naar warmere plekken om zich te nestelen. Via naden, kieren en ventilatieopeningen vinden ze hun weg naar binnen. De badkamer is een gewilde plek voor de beestjes, maar je zult ze ook op andere plekken in huis kunnen aantreffen.

Om het binnendringen van de woning tegen te gaan doet men er verstandig aan doorgangen als luchtroosters te voorzien van fijnmazig gaas. Ook voor ramen en ventilatieopeningen is het van belang om horren te plaatsen. Daarnaast is het van belang om kieren en spleten af te dichten met bijvoorbeeld kit. Zorg bij vochtige plaatsen in huis (kelders) voor voldoende ventilatie. Zo voorkomt u dat het ongedierte van buiten naar binnen komt.

Daarnaast zijn er ook verschillende manieren om pissebedden te verdelgen. Zo zijn er kruipende insectensprays beschikbaar die u kunt gebruiken in naden en kieren. Ook zijn lijmvallen zijn een optie. Zodra ze hier overheen lopen zitten ze vast aan de lijmval. Wanneer de pissebedden terugkomen dan is de bron nog niet opgelost. Een vakkundige bestrijder kan u daar verder mee helpen.

FAQ

Kunnen pissebedden kwaad?

Pissebedden hebben een hekel aan barbecue-as en as van sigaretten. Strooi dit op de plaatsen waar ze zich schuilhouden en ze zullen een andere plek zoeken en verdwijnen. Pissebedden houden niet van koper (zie ook mieren). Leg koperdraad op de plaats waar de dieren graag komen en ze zullen deze plek gaan mijden.

Wat doe je tegen pissebedden in huis?

Schade. Pissebedden kunnen alleen schadelijk zijn als ze in grote aantallen voorkomen. En dan nog alleen in kassen en groentetuinen, waar kiemplanten en zachte planten worden aangevreten. Voor zover bekend vormen zij geen gezondheidsgevaar voor mens en dier.

Leave a Reply