Dagje Bunschoten, wat te doen in Bunschoten? Top-9 bezienswaardigheden, 9 uitjes en activiteiten in Bunschoten

Netherlands: The village of Spakenburg

2. Bewonder het beeld van Koningin Wilhelmina

Als je dan toch aan het wandelen bent, breid je rondje dan uit langs de Nieuwe Haven. Aan de kop van deze jachthaven staat een standbeeld van Koningin Wilhelmina. Het beeld is geplaatst naar aanleiding van aan haar bezoek aan Spakenburg na de watersnoodramp in januari 1916.

Tijdens de overstroming werd op een zolderkamertje vlak bij het standbeeld een meisje geboren: Wilhelmina Aartje Vedder. Een paar dagen later werd ze door de koningin als petekind aangenomen. Sindsdien kwam de koningin regelmatig samen met haar dochter Juliana op bezoek in Spakenburg.

wat te doen in spakenburg

8. Bezoek het Klederdracht en Visserijmuseum

Wil je nog meer weten over het cultureel erfgoed van Spakenburg? Bezoek dan het Klederdracht en Visserijmuseum. Hier staan talloze klederdrachtpoppen tentoongesteld, maar ook miniatuurbotters en gebruiksvoorwerpen rondom de visserij. Erg leuk om te zien! Het is zelfs mogelijk om in traditionele klederdracht aangekleed worden. Bekijk de website voor meer informatie en de actuele openingstijden en tarieven.

wat te doen in spakenburg

wat te doen in spakenburg

wat te doen in spakenburg

3. Met een authentieke botter het Eemmeer op

Een van de leukste dingen om te doen in Spakenburg is meevaren op een authentieke botter. De houten zeilschepen werden ooit gebruikt voor de visserij, tegenwoordig zijn ze volop in gebruik voor de pleziervaart.

Tijdens het vaarseizoen van mei t/m september kun je dagelijks (behalve op zondag) een bottertocht maken. Je stapt in de Museumhaven aan boord van een traditionele botter voor een tochtje over het Eemmeer. Onderweg vertelt de schipper je van alles over de geschiedenis van Spakenburg. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de Wereldwinkel. Bekijk hier de actuele vaartijden en tarieven.

wat te doen in spakenburg

wat te doen in spakenburg

Ben je liever zelf actief in of op het water? Spakenburg biedt volop watersportmogelijkheden. Ga bijvoorbeeld windsurfen op het Eemmeer, huur een sloep bij Jachthaven Nieuwboer of ga suppen over het Eemmeer naar de Museumhaven. Zin om te zwemmen? Plons het water in bij het strandje (’t Kleine Zeetje) aan het Eemmeer.

wat te doen in spakenburg

wat te doen in spakenburg

FAQ

Wat is er open op zondag in Spakenburg?

Misschien vind je dit ook leuk in Bunschoten-Spakenburg
  • Hollands. Antonio’s Spakenburg. 9,1. Bunschoten-Spakenburg. € 28 (gemiddelde prijs)
  • Frans. Spui76. 9,5. INSIDER. Bunschoten-Spakenburg. € 37 (gemiddelde prijs)
  • Internationaal. The Smokehouse. 8,9. Bunschoten-Spakenburg.

Is Spakenburg leuk?

Veruit het meest aantrekkelijke deel van Spakenburg is de Oude Haven en de straatjes er omheen. In de haven liggen, als ze niet uit varen zijn, enkele tientallen botters en er is een oude scheepswerf. Wil je ook graag een botter, dan kun je die hier nog steeds laten bouwen.

Waar staat Spakenburg om bekend?

Spakenburg is altijd een vissersdorp geweest, vroeger aan de Zuiderzee, tegenwoordig aan het Eemmeer.

Leave a Reply