Ik heb een trombosebeen en krijg een behandeling

Draag vooral elke dag uw steunkous(en). Sta niet te lang stil, vermijd zwaar tillen. Sporten mag, meestal met steunkous(en). Wandelen, fietsen, (hard) lopen en zwemmen zijn gezonde sporten, ook als u een trombosebeen heeft gehad.

Deep-Vein Thrombosis: A Patient’s Journey

Wat is een trombosebeen?

Trombose betekent dat er een bloedklont in een bloedvat (een ader) ontstaat. Door een ader stroomt het bloed vanaf bijvoorbeeld uw been of arm terug naar uw hart. De klont kan langzaam groter worden. Zo groot dat het bloedvat dicht kan gaan zitten. Uw bloed kan dan niet meer goed terugstromen van uw onderbeen naar boven, richting uw hart. Daardoor kan het onderbeen dik worden en pijn doen.

Een trombose komt meestal voor in het onderbeen. Heel soms in een arm.

Hoe ontstaat een trombosebeen?

Bij trombose wordt het bloed te snel dik. Er ontstaat dan een bloedklont in een bloedvat (ader), terwijl dat niet nodig is.

Normaal wordt bloed dikker als er bijvoorbeeld een wondje is. Zo ontstaan klontjes. Die zorgen ervoor dat het wondje dicht gaat. Er kunnen wondjes in uw huid komen, maar ook in een ader. De klontjes worden weer opgeruimd als ze niet meer nodig zijn. Bij trombose wordt de klont in het bloed niet goed opgeruimd.

Dit kan komen door deze dingen:

  • Het bloed in het been stroomt langzamer. Dit gebeurt als u uw kuit lang niet beweegt. Bijvoorbeeld omdat u veel op bed ligt na een operatie. Of een gebroken been heeft waar gips omheen zit.
  • De stoffen in het bloed zijn anders. Bijvoorbeeld bij medicijnen, zoals de pil, of door een ziekte.
  • De wand van een bloedvat is beschadigd. Bijvoorbeeld door ouderdom of roken. Of omdat u eerder trombose heeft gehad.
  • Waar moet ik op letten als ik bloedverdunners slik?

  • U heeft een grotere kans op bloedingen, zoals een bloedneus en blauwe plek.
  • Door alcohol kan uw bloed wondjes moeilijker dicht maken. Drink geen alcohol. Of niet meer dan 1 glas alcohol per dag en niet elke dag.
  • Als u een pijnstiller nodig heeft: neem paracetamol . Geen ibuprofen , naproxen of diclofenac . Deze geven samen met bloedverdunners meer kans op een bloeding in uw maag of darmen.
  • Vertel dat u bloedverdunners slikt als u bij een arts komt.
  • Gebruik niet zomaar een medicijn dat u bij de drogist of via internet heeft gekocht. Bespreek dit eerst met uw apotheek of uw huisarts.
  • Kijk verder bij:

    Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAIDs genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

    Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

    Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

    Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

    Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

    Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

    Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

    Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

    FAQ

    Wat mag je niet eten als je trombose hebt?

    Een gezond voedingspatroon met veel vezels, groente en fruit, vis en weinig rood vlees, geraffineerde graanproducten en fastfood kan de kans op het ontwikkelen van een trombose in de aders of slagaders verkleinen. Noot 1.

    Is trombose in je been gevaarlijk?

    Wanneer een bloedstolsel een ader in uw been afsluit, heeft u een trombosebeen. Omdat het bloed niet meer weg kan stromen, zwelt het been op. Een trombosebeen kan leiden tot een (levensgevaarlijke) longembolie.

    Is een trombose been te genezen?

    De meeste gevallen van trombose in het been of de long genezen met behandeling zonder restverschijnselen. Slechts bij een minderheid van de patiënten is de trombose levensbedreigend (ernstige longembolieën). Restverschijnselen blijven bij een deel van de patiënten aanwezig, zoals kortademigheid en vermoeidheid.

    Is trombose iets blijvends?

    Trombose ontstaat in de meeste gevallen in het been. Als de trombose in het been niet goed wordt behandeld, kunnen de aders blijvend beschadigd worden.

    Leave a Reply