Wat kost een trekhaak?

De montage duurt ongeveer twee tot tweeënhalf uur (€ 160 tot € 200). Een vaste trekhaak koop je voor € 150. De bijbehorende kabelset kost ongeveer hetzelfde. Een afneembare trekhaak kost circa € 300.

trekhaak 2

Wat bepaalt de prijs van een trekhaak

De prijs van de trekhaak is afhankelijk van het type auto dat u heeft en welk type trekhaak u kiest. Zo is een vaste trekhaak in aanschaf al goedkoper dan een afneembare trekhaak. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren welke de prijs bepalen. Zo is de prijs afhankelijk van een aantal specifiaties:

 • Moet er een bumperuitsnede gemaakt worden of niet?
 • Wordt er gekozen voor een voertuigspecifieke of universele kabelset?
 • Moet de kabelset ingeleerd worden op de boordcomputer?
 • De montagetijd van de trekhaak
 • Wist je dat trekhaken specifiek per model auto worden geproduceerd? Elke auto heeft een ander chassis, soms zelfs per type en/of model. Om de veiligheid te waarborgen wordt er daarom voor elke auto voertuigspecifieke trekhaken ontwikkeld. Daarom kan er niet één trekhaak gemaakt worden die op alle autos past. Daarnaast wordt de prijs bepaald door de bekabeling en de montage daarvan.

  De prijs welke wij tonen is altijd inclusief kabelset en montage. Zoals hierboven vermeld wordt; worden er per auto één of meerdere type trekhaken ontwikkeld die precies passend worden gemaakt. Daarom kunt u de daadwerkelijke prijs alleen zien wanneer u uw kenteken invult in de kentekenzoeker of uw merk en type auto selecteert via de selector hier op de pagina of op de homepagina. Wel kunnen wij u de vanaf prijzen tonen op deze pagina. Hieronder hebben wij de vanaf prijs per type trekhaak op een rij gezet:

  Wilt u een trekhaak kopen? Bepaal dan welke type trekhaak er bij het gewenste gebruik past. Hoe vaak wil je de trekhaak gebruiken en voor welke trekcombinatie. Zo is het van belang om bij een caravan te kiezen voor een 13-polige kabelset. Bij veelvuldig gebruik is een vaste trekhaak wellicht het handigste. Bij sporadisch gebruik is een afneembare trekhaak eerder aan te raden zodat deze niet zichtbaar is als deze niet wordt gebruikt. Ben u eruit welke u wilt hebben? Vul dan u kenteken in en kies de gewenste trekhaak en kabelset. In de volgende stap kunt u een inbouwlocatie in de buurt kiezen. Betaling is altijd achteraf en u krijgt standaard 5 jaar garantie!

  Benieuwd wat er komt kijken bij een montage van een trekhaak? Bekijk dan hieronder de video, dan wordt de prijs van een trekhaak een stuk duidelijker.

  Check de prijs van een trekhaak voor jouw autoLiever langskomen? Neem contact op met jouw

  Wil je met de caravan op pad of een fietsenrek achterop de auto? Dan heb je ook een trekhaak nodig. Omdat er veel mogelijkheden zijn, is het belangrijk om je hier eerst goed in te verdiepen, zodat je de juiste keuze maakt. Wij helpen je graag.

  Voor de montage van een nieuwe trekhaak kun je terecht bij onze gespecialiseerde trekhaakvestigingen. Hier is een monteur aanwezig die speciaal is opgeleid om deze werkzaamheden uit te voeren.

 • Algemeen 8,6
 • Vriendelijkheid 9,1
 • Wachttijd 8,6
 • Kwaliteit 8,9
 • Prijs 8,4
 • Zie ook:

  Niet onder elke auto zit dezelfde trekhaak. Een trekhaak wordt afgestemd op het chassis van de auto. Er wordt onder andere rekening gehouden met de kreukelzone van de auto. Dit is belangrijk voor je veiligheid.

  Wij monteren alleen trekhaken die ontwikkeld en goedgekeurd zijn voor jouw auto. Op basis van je kenteken selecteren wij de beschikbare trekhaken voor je auto. Voor hybride en elektrische autos zijn ook trekhaken beschikbaar.

  Wij monteren uitsluitend trekhaken van topmerken, zoals Brink, Oris (voorheen Bosal), GDW en Westfalia.

  Als je een trekhaak wil laten monteren, heb je keuze tussen een vaste of afneembare trekhaak. Voor sommige autos is een wegklapbare trekhaak beschikbaar.

  De trekhaak is permanent aan je auto gekoppeld en dus altijd zichtbaar. Het is het eenvoudigste systeem en daarom ook de goedkoopste oplossing. Bij sommige autos met parkeersensoren wordt een vaste trekhaak herkend als object. Hierdoor is een afneembaar systeem vaak aan te raden en soms alleen mogelijk.

  Bij deze trekhaak kun je de kogelstang eenvoudig (de)monteren. Als je de trekhaak niet gebruikt, zie je meestal niet dat er een trekhaak onder de auto zit, omdat de trekhaak wegvalt in de achterbumper. Dit betekent dat het soms nodig is om een bumperinsnede te maken waar de trekhaakkogel doorheen gaat. Voor sommige autos is alleen een afneembare trekhaak mogelijk, omdat de kogel anders voor de kentekenplaat komt en dat is wettelijk niet toegestaan.

  Deze trekhaak wordt niet voor alle autos gemaakt. Het verschil met een afneembare haak is dat bij de wegklapbare trekhaak de kogelstang altijd aan de auto vastzit, maar dat je deze onder je auto kunt wegdraaien, zodat de trekhaak uit het zicht is.

  Wil je de trekhaak alleen voor een fietsendrager gebruiken? Voor een aantal autos is een fietsendrager trekhaak beschikbaar. De RMC-kit van Brink is het bekendste systeem op dit gebied.

  Voorheen werd bij de aanschaf van een trekhaak de bedrading van de auto met een universeel systeem geregeld. Tegenwoordig zit er in de auto allerlei elektronica, zoals parkeersensoren, Lane-assist, Park-assist en achteruitrijcamera’s. Dit betekent dat er een voertuig specifieke kabelset moet worden gemonteerd, zodat de boordcomputer van je auto communiceert met de kabelset van de trekhaak. Dit zorgt voor een goede werking van de kabelset en voorkomt storingen in het dashboard van de auto. Soms is het wel nodig om de boordcomputer van de auto te updaten. In onze vestiging is de juiste apparatuur aanwezig om de auto in te lezen.

  Nieuw aan te schaffen fietsendragers, caravans en/of aanhangers hebben een 13-polige bekabeling aansluiting. Deze extra aansluitingen (ten opzichte van de 7-polige aansluiting) zijn bestemd voor 12 volt voeding, achteruitrijlichten, extra massa en een vrije positie. Om optimaal plezier te hebben van de trekhaak op lange termijn is een 13-polige kabelset aan te bevelen. Heb je een 7-polige aansluiting? Dan kun je kiezen voor een verloopstekker van 13-polig naar 7-polig. Een 7-polige kabelset is beperkt in de stroomvoorziening.

  Let op: we monteren helaas geen trekhaken onder autos die een gastank hebben. Dit heeft te maken met het feit dat hierbij vaak de gastank moet worden uitgebouwd en de risicos die dit met zich meebrengt.

 • De trekhaak niet gekeurd hoeft te worden na de montage. Wel moet de auto geschikt zijn voor een trekhaak. Er zijn autos waar geen trekgewicht voor is geregistreerd. Een draaghaak is dan een alternatief. Tijdens de APK wordt de trekhaak wel gekeurd op bevestiging en slijtage.
 • Een extra kentekenplaat voor op de fietsendrager, caravan en/of aanhanger wit van kleur is en vrij zichtbaar moet zijn? De trekhaak mag niet voor de kentekenplaat van de auto worden gemonteerd.
 • Het gebruik van een bagagenet bij aanhangers tegenwoordig wettelijk verplicht is.
 • Bij het verlies van sleutels of het kwijtraken van de afneembare haak deze kunnen worden nabesteld. Je kunt hiervoor terecht bij je KwikFit vestiging.
 • Het raadzaam is om je autoverzekering aan te passen bij de aankoop van een trekhaak. Deze is vaak meeverzekerd tot een bedrag van €500.
 • Overweegt u een trekhaak te kopen? Onze trekhaak specialist helpt u hier graag verder mee!

  Er is een verticaal maximaal gewicht toegestaan voor je trekhaak. Dit heet de kogeldruk. De maximale toegestane kogeldruk van de trekhaak, wordt bepaald door autofabrikant en is terug te vinden in het instructieboekje van je auto. Ook heeft elk type trekhaak te maken met een maximum gewicht. Dit geeft de trekhaak fabrikant per trekhaak aan. Dus wil je de trekhaak gebruiken voor het vervoeren van elektrische fietsen op een fietsendrager? Dan is het belangrijk om te weten wat het gewicht is van de fietsendrager en de elektrische fietsen. Dit totale gewicht mag de maximaal toegestane kogeldruk van de trekhaak niet overschrijden.

  FAQ

  Wat kost een vaste trekhaak inclusief montage?

  Hieronder hebben wij de vanaf prijs per type trekhaak op een rij gezet: Vaste trekhaak vanaf €276. Afneembare trekhaak vanaf €344. Trekhaak voor elektrische auto vanaf €368.

  Waarom is een trekhaak zo duur?

  De aanschaf van een trekhaak en kabelset kan in de honderden euro’s lopen. U zult zich afvragen waarom u zoveel betaalt voor een metalen knobbel achter uw auto. Die kosten zitten vooral in de technische ontwikkeling, het testen en het produceren van de trekhaak.

  Kun je op elke auto een trekhaak zetten?

  Niet elke auto is geschikt voor een vaste trekhaak. Dit heeft vaak te maken met de positie van de kentekenplaat of de positie van het mistlicht, waarvan er tenminste één bij wet altijd zichtbaar moet zijn. Blokkeert de vaste trekhaak het zicht van één van deze twee componenten dan wordt er geen trekhaak ontwikkeld.

  Hoe weet je of er een trekhaak op de auto kan?

  Als u wilt weten of er een trekhaak beschikbaar is voor uw auto kunt u gebruik maken van de trekhaakvinder op onze website. Brink biedt u daar de mogelijkheid om direct en eenvoudig te controleren of er een trekhaak beschikbaar is voor uw auto.

  Leave a Reply