7 Kenmerken van verliefd zijn: Zo weet je het zeker

Hoe werkt verliefdheid?

Ben ik verliefd? Dit zijn de kenmerken

Verliefdheid is meer dan alleen vlinders in je buik en graag bij iemand willen zijn. Het gevoel doet iets met je van binnen en van buiten.

Je hebt super veel energie. Daardoor ben je veel actiever dan normaal, in sommige gevallen zelfs hyperactief. Je hebt energie voor tien en ziet alles ook stukken positiever in. Want van verliefd zijn word je blij en ben je dus de hele dag in een uitzonderlijk goed humeur.

Dat kan betekenen dat je veel en vaak zingt, terwijl je dat normaal gesproken niet of nauwelijks doet. Daarnaast ben je veel meer aan het lachen. Het leven is gewoon een stuk leuker als je verliefd bent!

Aan de andere kant zorgt verliefdheid ervoor dat je minder eetlust hebt. Waar je normaal gesproken altijd wel wat kan eten, krijg je nu zowat geen hap door je keel. In dit artikel wordt uitgelegd hoe dat kan. De stof amfetamine heeft hier iets mee te maken en onderdrukt het hongergevoel.

Als je bij die persoon in de buurt bent, kan je ineens heel zenuwachtig gaan doen. Je kan een beetje gaan stotteren of onzeker worden over iets wat je zegt of doet. Je wilt gewoon dat hij/zij jou ziet zitten en daarom is het ook een normale reactie, no worries.

Snel naar:

Verliefdheid is een gevoel. Je voelt je gelukkig bij iemand en die persoon zo vaak mogelijk wil zien. Je geraakt in een verliefdheidsroes en krijgt een warm gevoel bij de ander.

Bij verliefdheid maken de hersenen hormonen aan. Die verliefdheidshormonen zetten je lichaam en geest helemaal ondersteboven.

Verliefdheid wordt ook ‘vlinders in de buik’ genoemd.

Er bestaan een aantal symptomen waaraan je verliefdheid kan herkennen:

 • Concentratiestoornissen: je bent afgeleid. Je zit veel te dromen en kan je aandacht nog moeilijk op andere zaken richten.
 • Lichamelijke aantrekking: de geliefde voortdurend willen aanraken, kussen… Het liefst dag en nacht in hun armen doorbrengen.
 • Energie: een uitzinnige, gelukzalige stemming. Drijven op ‘een roze wolk’. Het gevoel de hele wereld aan te kunnen.
 • Rusteloosheid: wisselende stemmingen. Doodongerust als de geliefde niet reageert op een sms, dolblij als er wel een antwoord komt.
 • Idealiseren: alles wat de geliefde doet of zegt, inclusief vervelende karaktertrekjes of vreemde interesses, plaats je in een positief daglicht.
 • Obsessie: voortdurend bezig zijn met de verliefdheid. Over niets anders meer kunnen praten. Vrienden, school/werk of hobby’s worden verwaarloosd.
 • Lichamelijke ongemakken: je kan de slaap niet vatten, krijgt geen hap meer door de keel. Je hebt last van hartkloppingen, zweetaanvallen. En natuurlijk: kriebels in de buik.
 • Bij verliefdheid zijn de hormonen dopamine, noradrenaline, serotonine en PEA actief. Deze stimulerende stoffen geven de verliefde een buitengewoon energiek, euforisch en bijna ‘high’ gevoel.

  Als we verliefd zijn vertonen onze hersenen meer complexe golfpatronen en worden ze actiever. Vooral in die gebieden die verbonden zijn met euforie en beloning. Andere gebieden, die met verdriet en angst samenhangen, zijn minder actief of zelfs helemaal uitgeschakeld.

  Ook zakt de serotoninespiegel van verliefde mensen tot een zeer laag niveau. Als er niet genoeg serotonine in de hersenen aanwezig is, raken mensen uit balans. Daarom heb je last van stemmingswisselingen. Het ene moment voel je je zielsgelukkig, even later intens verdrietig.

  Symptoom 5: Je bekijkt hem door een (te) roze bril

  Je ziet alleen zijn goede kanten.

  Je bent bijvoorbeeld blind voor zijn luie trekjes. Je ziet alleen hoe relaxed en laidback hij is.

  Door verliefdheid kun je waarschuwingen missen. Waarschuwingen dat het geen goede partner is. Neem bijvoorbeeld de volgende signalen:

 • Hij is vaag in zijn intenties.
 • Hij blijft nooit bij je slapen.
 • Hij bewaakt zijn telefoon als een havik.
 • Hij geeft je overal de schuld van.
 • Hij geeft je niet de liefde die je verdient.
 • Dit zijn signalen van foute mannen. Door verliefdheid zie je deze snel over het hoofd. Zie je ze wel? Dan praat je ze vaak goed door je verliefdheid.

  Stel hij zegt bijvoorbeeld iets gemeens. Op je eerste of tweede date was je hierdoor gelijk klaar met hem. Maar ben je verliefd? Dan maak je jezelf wijs dat hij op dat moment ook wel erg gestrest was, en dat hij het niet echt meende.

  Pas hier dus voor op. Verliefd zijn is prachtig, maar leidt tot ellende wanneer je voor de verkeerde valt.

  Ik heb wat leestips voor je. Daarin leer je meer signalen van typische troublemakers.

  FAQ

  Hoe weet je zeker dat je verliefd bent?

  Je voelt je gelukkig bij iemand en die persoon zo vaak mogelijk wil zien. Je geraakt in een verliefdheidsroes en krijgt een warm gevoel bij de ander. Bij verliefdheid maken de hersenen hormonen aan. Die verliefdheidshormonen zetten je lichaam en geest helemaal ondersteboven.

  Wat voel je als je verliefd bent?

  Het lichaam reageert bij verliefdheid hetzelfde als bij gevaar. Het krijgt signalen dat er ‘iets’ aan de hand is. De pupillen worden wijder, het hart klopt sneller, je barst van de energie, gaat rillen en het zweet breekt uit. Normaal stroomt er veel bloed naar de buik voor de spijsvertering.

  Hoe voelt een man zich als hij verliefd is?

  Als een man op je verliefd is dan zul je dat al snel merken. Hij kan met zijn ogen niet van je afblijven. En dan niet alleen je lichaam, maar vooral je gezicht, je lach, je ogen en hoe jij je beweegt. Zoekt hij steeds oogcontact met je?

  Leave a Reply