Strippen is een manier om te proberen de bevalling op gang te brengen. De verloskundige kan dit doen als je langer dan 41 weken zwanger bent en graag wilt bevallen. Het kan ervoor zorgen dat er weeën op gang komen. Hoe gaat strippen in z’n werk en zijn er ook nadelen?
STRIPPEN OM DE BEVALLING OP TE WEKKEN | Overtijd| Voor en nadelen | Verloskundige & Moeder
Hoe werkt strippen?
Bij het strippen brengt de verloskundige haar vingers in je vagina. Via je baarmoederhals woelt ze de vliezen los van de baarmoederwand. Dit kan alleen als de baarmoedermond ‘rijp’ is en al wat openstaat. Door het strippen komt het hormoon prostaglandine vrij, dat zorgt voor het rijpen (verweken en verstrijken) van de baarmoedermond en weeën kan opwekken. Strippen duurt niet lang, gemiddeld een paar minuten.
Het strippen gebeurt vaak vanaf de 41e week. Voor de 41e week is het effect niet bewezen en lukt het vaak ook nog niet, omdat de baarmoedermond dan nog niet rijp genoeg is. De verloskundige doet meestal zelf het voorstel om je te strippen, maar je mag er ook om vragen. Ze kan dit bij haar op de praktijk doen of bij je thuis.Advertentie
Uit een Nederlandse onderzoek uit 2006 bleek dat strippen zinvol kan zijn tussen 41 en 42 weken zwangerschapsduur. Het verkleint de kans dat je met 42 weken zwangerschap nog niet bent bevallen. Uit een ander onderzoek uit 2020 bleek dat 59,8% van de zwangeren beviel zonder te strippen en 72,3% met strippen. Ook bleek uit dit onderzoek dat strippen niet leidt tot minder ingrepen tijdens de bevalling en ook niet tot betere uitkomsten.
Hoewel er dus geen sterk bewijs is van de voordelen van strippen, kunnen die er wel zijn:
Hoewel strippen een laagdrempelige ingreep is, kan het ook nadelen hebben. Je kunt erna last krijgen van wat bloedverlies. Ook kun je krampen en harde buiken krijgen, die niet ‘doorzetten’. Wel buikpijn en ongemak, maar dus nog geen weeën. Of wel beginnende weeën, die ook weer stoppen na een tijdje. Dat kan ervoor zorgen dat je bevalling een lange, vermoeiende aanloop heeft. Soms kunnen tijdens het strippen onbedoeld de vliezen breken. Als er daarna niet binnen 24 uur weeën op gang zijn gekomen, heb je wat ze in de verloskunde langdurig gebroken vliezen noemen. Je wordt dan doorverwezen naar de gynaecoloog, meestal om de bevalling kunstmatig in te leiden.
Acht uur om zelf te bevallen
Het breken van de vliezen doen we tijdens een inwendig onderzoek en is niet pijnlijk. Het vervolg hangt af van de kleur van het vruchtwater:
Hoe gaat strippen in zijn werk?
Om te kunnen strippen, brengt de verloskundige één of twee vingers in je vagina in. Hiermee maakt ze voorzichtig ronddraaiende bewegingen rond het hoofdje van je baby. Zo scheidt ze de vliezen rondom de baarmoedermond van de baarmoederwand. Je moet hiervoor wel al een beetje ontsluiting hebben. Als je dit niet hebt, kan de verloskundige niet bij de vliezen komen.
Het strippen kan gewoon in de verloskundigenpraktijk gedaan worden. Daarna mag je weer naar huis. Soms is het handiger als het strippen voor de bevalling bij jou thuis gebeurt. De verloskundige komt dan naar je toe.
Ben je de 40 weken ruim voorbij en gebeurt er niets? Dan kan de verloskundige samen met jou besluiten om je te strippen tijdens je zwangerschap. Dit maakt de kans groter dat je bevalling vóór 42 weken begint.
Een zwangerschap van 42 weken of meer wordt het liefst voorkomen. Dit kan namelijk risico’s voor jou en je baby met zich meebrengen. De placenta kan bijvoorbeeld minder goed gaan werken. Ook is de kans op een keizersnede of kunstverlossing groter.
Er kan ook een andere reden zijn. Vormt je zwangerschap een gevaar voor jouw gezondheid of die van je kindje? Dan is het beter om de bevalling op gang te brengen. Strippen kan dan een eerste stap zijn. Dit is bijvoorbeeld zo als je zwangerschapsvergiftiging hebt.
FAQ
Wat gebeurt er als je gestript bent?
Is strippen pijnlijk?
Hoe groot is de kans dat strippen werkt?
Hoe werkt strippen voor bevalling?