Wat is SM of Sadomasochisme?

Sadomasochisme houdt in dat je plezier hebt aan het pijn doen van iemand (sadisme) of geniet je van het ondergaan en onderdrukken van pijn (masochisme). Dat klinkt gekker dan het is: in de hersenen liggen de gebieden waar pijn en genot worden beleefd heel dicht bij elkaar.

Friendly Guide To The SM Culture Universe Story And The “KWANGYA” Universe

SM – sadomasochisme, seksspel van meesteres en slavin. Plotseling schrok ik. Ze zou toch niet… SMf Dat was wel het laatste waaraan ik behoefte had. (…) Stel dat ze nu met een zweep in haar hand de badkamer uit kwam? Ik liep naar het bed, lichtte het overhangende dekbed op. Nergens zag ik haken of handvaten waaraan leren riemen bevestigd konden…

SM is de afkorting voor SadoMasochisme. Oftewel de combinatie tussen Sadisme en Masochisme. De term sadisme komt van de naam van de schrijver “Markies de Sade”. Hij schreef over geweldadige fantasieën in combinatie met sex. De term masochisme is afgeleid van de naam van de schrijver “Sacher-Masoch”, die schreef over onderwerping, pijn en genot. Al deze dingen staan centraal in de moderne betekenis van de term SM.

SM is de combinatie van een Sadist en een Masochist die een spel met elkaar spelen. Dat spel bevat vaak erotische tinten of zelfs seksuele handelingen. Voor iedereen is de vorm ervan anders. Er zijn zoveel elementen die mensen kunnen intrigeren. Het is daarom erg belangrijk om elkaar goed te begrijpen en voor de sadist (de dominante partij) om de masochist (de onderdanige partij) goed te lezen. Ook zijn een goede voorbereiding en goede afspraken belangrijk voor de fysieke en emotionele veiligheid van de onderdanige partij.

twee handen die vastzitten in handboeien

Geboeid

De meeste mensen komen wel een keer in aanraking met SM. Veel mannen en vrouwen hebben stiekem wel een keer sadistische trekjes. De macht die het geeft om iemand pijn te doen, te dwingen of tegen te houden geeft ze een goed gevoel. Zo ook met het overgeven aan je partner. De fantasie dat je wordt vastgebonden en dan seksueel bevredigd, of geplaagd. Zo zijn er natuurlijk duizenden manieren waarop partners met elkaar kunnen spelen.

Het is misschien wat cliché, maar door alle aandacht van de Fifty Shades-boeken van de laatste jaren is er ineens veel meer interesse in de donkere kant van seks. De films en vooral de boeken hebben de inkijk op seksuele relaties flink verruimd. Handboeien, blinddoeken, touw; ineens lijkt het normaler dan ooit. Kinky zijn mag gewoon.

Hoewel we ons bij een SM-relatie voor even in een soort van fantasiewereld wanen is het echter ontzettend belangrijk om te allen tijde op de hoogte te zijn van de risico’s die erbij komen kijken. Natuurlijk, we doelen bij deze waarschuwing meteen op de meest extreme vormen, want die kunnen zelfs gevaarlijk worden.

We kunnen SM namelijk onderverdelen in drie elementen: pijn, discipline, en lust. SM moet zodanige gevoelens opwekken dat één of al deze drie elementen wordt voldaan. Het kan namelijk voorkomen dat beoefenaars van SM door één van deze drie elementen sterker wordt geprikkeld. Wat we daarmee willen aangeven? Dat de ene SM-sessie de ander niet is en dat sommige sessies ook sterker gericht zullen zijn op discipline dan bijvoorbeeld pijn.

Om het allemaal nog meer beleving mee te geven is het daarom niet ongebruikelijk dat er ook hulpmaterialen worden gebruikt. Zo helpen handboeien, kaarsvet, en blinddoeken bijvoorbeeld om de sfeer te versterken. Verlichting, muziek en kleding doen dat eveneens. SM (tussen twee personen) kunnen we dan ook zien als een handeling waarbij de één de ander domineert op verbaal, seksueel en fysiek vlak. Dat kan in allerlei vormen: van heel licht tot keihard.

Besef daarbij wel dat het om een soort van een spel gaat waarbij een rol wordt gespeeld. Doorgaans wordt al wel snel genoeg duidelijk wie bij welke rol past, want in de dagelijkse relatie is vaak één van jullie al dominanter dan de ander. Hoewel het bij twijfel handig is om duidelijke afspraken te maken over wie de sub en wie de dom is, moet het ook natuurlijk aanvoelen voor jullie allebei. Groei in je rol en probeer dat eigen te maken. Dat neemt niet weg dat je van rol kunt wisselen.

FAQ

Wat is een SM spel?

SM is een machtsspel op basis van wederzijdse instemming van degenen die meedoen. Misschien denk je aan donkere kelders of martelwerktuigen, misschien denk je aan agressie of onderdrukking. Attributen kunnen een rol spelen, maar agressie nooit. Toestemming staat centraal bij SM.

Wat is SM slavin?

SM – sadomasochisme, seksspel van meesteres en slavin. Plotseling schrok ik. Ze zou toch niet…

Leave a Reply