Kan elke rijst risotto worden?

What is Risotto?

Wat is er zo uniek aan risotto rijst?

Risotto is een rijstgerecht uit Italië en wordt meestal gemaakt met arborio rijst. Arborio is een middelgrote rijst en heeft een bijzonder hoog gehalte aan zetmeel en is slechts licht gepolijst. Risotto rijst is een soort witte rijst, dus het is niet zo gezond als bruine rijst of zwarte rijst. Typisch aan risotto rijst is dat deze eerst een paar minuten droogt wordt aangebakken en daarna in bouillon gekookt. Tijdens het koken worden dan de andere ingrediënten toegevoegd zoals vlees, kip, vis, scampi’s, groenten en kruiden met als afwerking echte Parmezaanse kaas.

wat is risotto

Risotto rijst kan tot 4 keer zijn gewicht aan vocht opnemen zonder van vorm te veranderen of kapot te koken. Buiten arborio rijst zijn er nog verschillende andere rijstsoorten die ideaal zijn als risotto rijst namelijk:

Als je in Italië bent en je kijkt op de menukaart van een restaurant dan vind je risotto terug als primi piatti, een voorgerecht. Italianen eten risotto, maar ook pasta over het algemeen als voorgerecht. In de noordelijke regio’s zoals Piemonte, Lombardije en Veneto wordt risotto zelfs vaak boven pasta verkozen. Soms wordt risotto ook wel geserveerd als bijgerecht bijvoorbeeld bij Scaloppina alla Milanese of Ossobuco alla Milanese. En in de regio Veneto wordt risotto met gesauteerde paling zelfs geserveerd als traditioneel kerstgerecht.

Gebruik altijd een koekenpan of hapjespan met dikke bodem. Smelt een dikke klont boter en fruit hierin een sjalotje. Zorg ervoor dat er voldoende boter in de pan is, want ook de risotto dient hier ongeveer 2 minuutjes in te worden gebakken. De risotto neemt de boter(smaak) op en wordt hierdoor glazig, dit komt ten goede van die heerlijke romige smaak. De voorgaande stappen zijn belangrijk, maar het aller belangrijkste is de wijze waarop het vocht wordt geabsorbeerd. Blus eerst de risotto af met wijn, of je hiervoor rood of wit gebruikt is afhankelijk van welke risotto je maakt. Voor een basis risotto kies je altijd voor wit. Nadat de risotto de wijn heeft geabsorbeerd, voeg je de bouillon soeplepel voor soeplepel toe. Door dit soeplepel voor soeplepel te doen hou je controle over de garing van het gerecht. Als de textuur van de risotto goed is, haal je de pan van het vuur, breng je het gerecht op smaak met peper & zout en smelt je een klontje boter in de rijst samen met de Parmagiano Reggiano. Laat de risotto enkele minuten tot rust komen, voordat je deze serveert.

Zo moeilijk is het dus helemaal niet om zelf risotto te maken. Wat gewoon belangrijk is, is dat je te allen tijde bij de risotto blijft, goed roert en vooral niet te veel bouillon in 1x toevoegt. Als je dit goed toepast, weet ik zeker dat je een heerlijke risotto op tafel zet. Enkele bekende risotto gerechten zijn:

Over het algemeen wordt gedacht dat het maken van risotto erg lastig is. Lastig is het weliswaar niet, maar het bereiden van een goede risotto komt wel heel precies. En wat voor alle Italiaanse gerechten geldt, geldt ook voor risotto, het dient te worden bereid met kwalitatieve producten. Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk de rijst. Zorg ervoor dat je altijd Arborio, Carnaroli of Vialone Nano gebruikt. Deze soorten rijst staan bekend als super- en semifino en worden gebruikt omdat deze in staat zijn om veel vocht op te nemen zonder dat de korrels te gaar of (te) papperig worden. Een andere fijne eigenschap van deze rijstsoorten, is dat deze veel zetmeel bevatten. Door de korrels goed te blijven roeren tijdens het bereiden, komt het zetmeel los en zorgt voor de lekkere romige smaak. Met een beetje geluk verkoopt de lokale supermarkt Arborio of Carnaroli, maar vaak moet je toch echt naar een Italiaanse delicatessenzaak om deze rijst te bemachtigen. Dit is natuurlijk geen straf, want je wil vanzelfsprekend de lekkerste risotto maken.

De geschiedenis van risotto gaat terug naar de 14e eeuw voor Christus met dank aan de Arabieren. De legende wil dat de Arabieren voor het eerst rijst naar Spanje en Italië hebben gebracht tijdens hun overheersing. Italië had en heeft de ideale omstandigheden om rijst te verbouwen dankzij het klimaat en perfecte ondergrond van met name de Povlaktes. Toch heeft het een tijd geduurd voordat de rijst die werd verbouwd bekend werd als risotto. Naar het schijnt was er in 1574 in Milaan een jonge leerknecht genaamd Valerius werkzaam aan ‘Il Duomo di Milano’ (De Dom van Milaan). Valerius was verantwoordelijk voor het glaswerk en om dit zo mooi mogelijk te maken wilde hij saffraan gebruiken om het glas een mooie kleur te geven. Maar wat gebeurde er…. Valerius werd gepest, want men geloofde niet dat saffraan het glaswerk van Il Duomo mooi zou kleuren. Valerius wilde wraak nemen en tijdens het trouwfeest van zijn baas had hij het plan opgevat om het hoofdgerecht rijst te verpesten door er saffraan aan toe te voegen. In tegenstelling tot wat hij verwachte vond iedereen de rijst met saffraan verrukkelijk en Risotto alla Milanese was geboren. Risotto is vandaag de dag volledig ingeburgerd in Italië en Risotto alla Milanese is misschien wel de meest bekende variant. Dit allemaal mede dankzij Valerius!

Het woord risotto stamt uit de regioni Piemonte en Lombardia en betekent zoveel als een droge, romige massa waarin de rijstkorrels aan elkaar kleven en toch stevig zijn. De truc is dus dat de rijstkorrel tijdens het koken alle aromas opneemt en een smeuïg geheel vormt zonder papperig te worden. De enige rijstsoorten die zich daarvoor lenen zijn de Vialone, Arborio of Carnaroli.

Zorg om te beginnen voor een goede pan, met dikke bodem. Zorg dat de vloeistof, bouillon of de wijn die je gaat toevoegen al klaar staat (warm) en zorg ervoor dat je de goede rijst hebt. Deze rijst van tevoren niet wassen anders spoel je het zetmeel weg dat het gerecht zijn binding geeft.

Italie.nl is hét portaal voor een zoektocht in, door en over Italië. Je zoekt en vindt informatie over je volgende vakantiebestemming, bekijkt de mooiste foto’s, print je favoriete recept, test je Italiaans, leest bijdragen van i nostri amici, gastschrijvers en nog veel meer. Vraag vooral ook de Posta Prioritalie.nl aan, die zo’n 8-10 keer per jaar op je virtuele deurmat valt! Kortom: laat je inspireren, boek je vakantie. Kijk ook op:

Carnaroli rijst vind je iets minder vaak in de supermarkt. Maar zeker bij de Italiaanse speciaalzaak. De rijst is flink duurder dan de Arborio rijst. Carnaroli wordt ook wel gezien als de Ferrari onder de rijstsoorten. Het belangrijkste kenmerk van dit type rijst is dat hij veel vocht opneemt en bij het koken tot driemaal zijn oorspronkelijke volume opzwelt, terwijl hij in het midden nog een ‘beet’ heeft. Rijst moet dus, net als pasta, al dente zijn.

Italie.nl heeft álles: zee, meren, bergen, heuvels, vlakte…. Elk gebied heeft zijn eigen karakteristieken zowel qua natuur als steden, maar ook qua eten en drinken. De temperatuur en het klimaat van Italie kan je doen besluiten om in de herfst een citytrip te boeken naar Napels of Rome. Of in het voorjaar wanneer alles in bloei staat, groen is en de temperatuur aangenaam naar Sicilië of Sardinië.

FAQ

Wat is het verschil tussen risotto en rijst?

Risottorijst is een verzamelnaam voor alle rijstsoorten – waarvan arborio de bekendste is – die geschikt zijn voor het maken van de populaire Italiaanse specialiteit uit één pan. Risottorijst bevat veel zetmeel en heeft een korte, ronde korrel die tijdens het garen veel vocht opneemt.

Wat voor soort rijst is risotto?

Witte Arborio rijst is een licht klevende rijst met grote, bijna ronde, korrels. Tijdens het koken nemen de korrels veel vocht op, maar van binnen blijven ze stevig. Deze rijstsoort is heel geschikt om een mooie, romige risotto mee te maken. Arborio is de meest gebruikte en de meest verkochte rijstsoort voor risotto.

Kun je risotto rijst ook gewoon koken?

Risotto wordt romig doordat het zetmeel dat in de rijst zit loskomt bij het koken. Door de rijst eerst een paar minuten te bakken in boter en olie, voordat je de bouillon erbij giet, ontwikkel je die lekkere geroosterde en nootachtige smaak.

Leave a Reply