Hoeveel is overbrugging studiefinanciering?

Bij verkoop van je oude woning is de verkoopprijs nu vaak hoger dan de hypotheekschuld op het huis. Het verschil tussen de verkoopprijs en de hypotheekschuld heet de overwaarde. Als je eerst een nieuw huis koopt, staat die overwaarde nog niet op je rekening. Maar je moet wel al de aankoop van je nieuwe huis betalen. Met een overbruggingshypotheek neem je de overwaarde van je oude woning alvast op.

Doet u voltijds voortgezet onderwijs of mbo en gaat u een nieuwe voltijds opleiding volgen? Dan kunt u ook geld krijgen in de maanden tussen uw oude en nieuwe opleiding. Ook als uw nieuwe opleiding een hbo- of universitaire opleiding is. Dit noemen we een ‘overbrugging‘.

Zo werkt een overbruggingskrediet en overbruggingshypotheek: een simpele uitleg

Kan ik studiefinanciering stopzetten en later weer aanvragen?

Je kan de studiefinanciering en je studentenreisproduct tijdelijk stopzetten. Je ontvangt dan geen maandelijkse betalingen meer en kan de aanvraag later weer opstarten. Start de aanvraag uiterlijk één maand voor de maand waarin je 30 wordt weer op. Je moet je prestatiebeurs binnen de diplomatermijn (10 jaar) gebruiken.

Studiefinanciering: zo werkt het! | DUO

Zet uw studiefinanciering uiterlijk stop op de 1e dag van de maand waarin u geen studiefinanciering meer wilt of mag ontvangen. Na de 1e dag van de maand kunt u alleen nog per de volgende maand stopzetten. Bijvoorbeeld: u hebt vanaf maart geen recht meer. Zet dan uiterlijk op 1 maart uw studiefinanciering stop.

Hoe werkt een overbruggingskrediet? Wie al een koophuis heeft en wil verhuizen, kan te maken krijgen met een overbruggingskrediet. Wat is een overbruggingskrediet precies en hoe werkt het? Clasien Ouderdorp, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis, legt het uit in deze video.

Koop je een nieuw huis voordat het oude verkocht is en heb je nu het geld al nodig dat vrijkomt bij de verkoop, dan kun je een overbruggingskrediet afsluiten. Het woord zegt het eigenlijk al: met deze lening overbrug je de periode waarin je oude huis nog te koop staat.

Een overbruggingskrediet regelen doe je bij de hypotheekverstrekker van je nieuwe huis. Heb je alleen een overbruggingskrediet nodig, zonder hypotheek? Probeer het dan eerst bij je eigen bank. Een overbruggingskrediet regelen is niet altijd makkelijk; geldverstrekkers vinden deze kredietvorm risicovol. Ze zijn immers afhankelijk van de verkoop van jouw oude huis.

Zodra je oude woning is verkocht, moet je het overbruggingskrediet aflossen. Je mag de lening nergens anders voor gebruiken. De looptijd van een overbruggingskrediet varieert van 6 maanden tot 2 jaar. De lening moet voor de einddatum zijn afgelost. Is je woning dan nog niet verkocht, dan kun je het overbruggingskrediet mogelijk verlengen.

Als je oude woning op papier al is verkocht, krijg je meer overbruggingskrediet dan wanneer je woning nog te koop staat. In laatstgenoemde situatie houdt de geldverstrekker rekening met een lagere verkoopprijs; het overbruggingskrediet wordt dan ook lager, bijvoorbeeld maximaal 90 % van de vraagprijs.

Over een overbruggingskrediet betaal je rente, die per geldverstrekker verschilt. Je maandlasten gaan dus omhoog. De rente is wel fiscaal aftrekbaar. Bekijk altijd met een adviseur of je de lasten kunt betalen en houd er rekening mee dat de verkoop van je oude woning langer kan duren dan je verwacht.

In onderstaand voorbeeld staan een lopende hypotheek, een nieuwe hypotheek én een overbruggingskrediet. De woning staat nog te koop.

Vraagprijs huidige woning

Deze bank gaat uit van 10% lagere opbrengst

€ 250.000

€ 225.000

Hypotheek € 150.000 -/-
Beschikbaar bij verkoop € 75.000
Koopprijs woning € 350.000
Overbruggingskrediet € 75.000
Nieuwe hypotheek € 275.000 +/+
Totaal € 350.000

Omdat het niet altijd eenvoudig is een overbruggingskrediet te regelen, is het raadzaam om op tijd met een adviseur te gaan praten. De hypotheekadviseurs van Vereniging Eigen huis helpen je graag. Bespreek de mogelijkheden en vraag om een berekening van je maandlasten. Zo weet je zeker dat je straks zorgeloos kunt verhuizen! Over de auteur

FAQ

Wat houd overbrugging in DUO?

Geld tussen oude en nieuwe opleiding

Gaat u na het voortgezet onderwijs binnen 4 maanden een voltijdopleiding doen op mbo, hbo of universiteit? Dan loopt uw tegemoetkoming door in de maanden tussen uw oude en nieuwe opleiding. Dit noemen we overbrugging. Gebruik de wijzigingshulp opleiding om te kijken wat u moet doen.

Wat als je van studie wisselt?

Je hebt recht op een zogeheten ‘overbrugging’ als je binnen 4 maanden met je nieuwe opleiding begint. Vul de wijzigingshulp in op Duo.nl dan weet je precies wat je moet regelen.

Wat als je van richting wilt veranderen?

Als je aan een nieuwe opleiding begint, moet je je huidige opleiding stopzetten. Vergeet niet om in Studielink je inschrijving te wijzigen. Laat ook de administratie en de docenten van je huidige opleiding weten dat je stopt.

Hoe lang duurt het voor je studiefinanciering krijgt na aanvraag?

Regel dit op tijd, het liefst 3 maanden van tevoren dan weet je ook op tijd waar je recht op hebt. Je aanvraag wordt binnen 4 tot 6 weken verwerkt. Daarna krijg je via de post een bericht ‘studiefinanciering’.

Leave a Reply