Naar het mbo. Maar wat is mbo eigenlijk?

Wil je naar het mbo? Of kiest jouw kind binnenkort een studie? Dan is het goed om te weten welke mbo-niveaus er zijn. En met welke vooropleiding je je kunt aanmelden bij het mbo. Maar ook wat je leert op het mbo en hoe het zit met de zaken als kosten en persoonlijke begeleiding. In deze video wordt alles over het mbo kort en duidelijk uitgelegd!

Mbo-niveau 4: middenkaderopleiding of specialistenopleiding

Dit is een volledige opleiding van 3 of 4 jaar. Hiervoor gelden dezelfde eisen als de vakopleiding (niveau 3). Deze opleiding volg je als je het mbo-3-diploma hebt behaald en wil doorleren in hetzelfde beroep. Deze opleiding duurt dan nog 1 jaar.

Niveaus en leerwegen in het mbo

Mbo niveau 4 is het hoogste niveau binnen het middelbaar beroeps onderwijs (mbo). De mbo-opleidingen niveau 4 leiden je op tot een baan waarbij je zelfstandig specialistische, uitvoerende taken kunt verrichten. Denk hierbij aan opleidingen als MBO Bedrijfsadministrateur, MBO Onderwijsassistent of MBO Doktersassistent. Je bent breed inzetbaar en draagt verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zaken. De mbo-opleiding duurt gemiddeld 24 tot 36 maanden. Om te kunnen starten met een mbo-opleiding op niveau 4 is het noodzakelijk dat je een diploma hebt. Meer over mbo niveau 4 vind je hier.

​Financiële uitdaging?

Hiervoor hebben we een Financiëel spreekuur (een afspraak maak je dan via je trajectbegeleider). Er zijn voldoende mogelijkheden. ​

Een leerweg kiezen: hoe studeer jij het liefste? En wat kost dat (studiefinanciering)?

Naast een niveau kies je in het mbo ook de manier waaróp je studeert: je leerweg. Kies zelf welke van de twee leerwegen het beste bij je past:

 • Het grootste gedeelte van je opleiding volg je op school.
 • 20-60% van je opleiding bestaat uit je stage.
 • Je hebt meestal recht op studiefinanciering.
 • Dit zijn de kosten.
 • Je combineert leren en werken.
 • Het grootste gedeelte van je opleiding (60% of meer) werk je in loondienst; je verdient dus meteen je eigen geld.
 • Minimaal een dag of avond per week volg je les op school.
 • Dit zijn de kosten.
 • Met beide leerwegen behaal je uiteindelijk hetzelfde diploma.

  FAQ

  Wat staat gelijk aan mbo 4?

  Waar staat een mbo4 diploma gelijk aan? Ook een diploma van een mbo-opleiding op niveau 4 geeft toelating tot het hbo. Bij het afstuderen krijgen studenten de graad van Bachelor, aangevuld met de vermelding van het vakgebied waarin de graad is behaald (Bachelor of Economics, Bachelor of Education).

  Welke opleidingen zijn mbo 4?

  Mbo niveau 4 is het hoogste niveau binnen het middelbaar beroeps onderwijs (mbo). De mboopleidingen niveau 4 leiden je op tot een baan waarbij je zelfstandig specialistische, uitvoerende taken kunt verrichten. Denk hierbij aan opleidingen als MBO Bedrijfsadministrateur, MBO Onderwijsassistent of MBO Doktersassistent.

  Is mbo 4 gelijk aan hbo?

  Met een mbo-diploma op niveau 4 kunt u doorstomen naar iedere hbo-bacheloropleiding. Laat u wel goed informeren over de inhoud van de hbo-opleiding. Zeker wanneer die minder verwant is aan uw behaalde mbo-opleiding.

  Is mbo niveau 4 gelijk aan vwo?

  Nee, dat kan niet. Bij wet zijn er toelatingseisen; ofwel een MBO niveau 4 diploma, ofwel havo of vwo diploma. Overgang van 5 naar 6 vwo is niet voldoende, een toelatingstest kan pas op je 21e.

  Leave a Reply