Mastiek dak, wat is het en hoe herken je dit?

Deel 3 hoe maak je een plat dak, de daktrim ( aluminium sier lijst ) Ronald de dakdekker vertelt.

Waarom we geen mastiek dak meer gebruiken?

Tot begin jaren ’70 speelde mastiek dus een essentiële rol binnen het dakdekken van platte en licht hellende daken. Maar er zaten behoorlijk wat nadelen aan het gebruik van dit materiaal. Enerzijds is het geen goed materiaal om het dak mee te bedekken, anderzijds is de verwerking ervan slecht voor de gezondheid.

Zo is een mastiek dak zeer gevoelig voor weersomstandigheden. In de zomer zorgen de hoge temperaturen en de ultraviolette stralingen ervoor dat de teerachtige dakbedekking heel vloeibaar wordt. Daarentegen wordt een mastiek dak in de winter weer heel hard, brokkelig en broos. Hierdoor functioneert de dakbedekking niet goed.

Maar de voornaamste reden waarom we geen mastiek dak meer gebruiken, is omdat het verhitten van teermastiek schadelijk is voor de gezondheid. Tijdens het verhitten komen er namelijk giftige dampen en kankerverwekkende stoffen vrij. Daarom mag mastiek sinds eind jaren ’70 in Nederland niet meer gebruikt worden als dakbedekking.

Moet ik mijn mastiek dak vervangen?

Vraagt u zich af of u uw mastiek dak moet vervangen? Een goede vraag. Het is sinds eind jaren zeventig verboden, maar het ligt nog altijd op veel platte daken. Een mastiek dak ligt meestal al zo’n dertig tot 40 jaar op het dak en een groot percentage van deze daken verkeert echter al jaren in een slechte staat. Daarom dient een mastiek dak zo snel mogelijk vervangen om lekkages en ellende te voorkomen.

Sowieso is het verstandig om uw mastiek dak te vervangen, met name vanwege de nadelen die we hierboven genoemd hebben. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel betere alternatieven beschikbaar voor uw dak. Dit is overigens niet iets wat u zelf moet doen, want het verwijderen van mastiek dak brengt grote risico’s met zich mee. Het is verstandiger om deze klus uit te laten voeren door een erkende dakspecialist. Hij zal dan vervolgens met een plan komen en de klus op een veilige wijze voor u uitvoeren.

Nadat het plaatsen van dit type dak eind jaren zeventig verboden werd, kwam hiervoor al snel een vervanger in de plaats, namelijk bitumen. Een bitumendakbedekking was indertijd veruit de populairste dakbedekking en lag dan ook op vrijwel alle daken. Bitumen is op zich een goede vervanger van mastiek, omdat dit materiaal aanzienlijk beter bestand is tegen de verschillende weersomstandigheden. Daarnaast komen lekkages minder vaak voor bij bitumen.

Maar ook bitumen daken hebben nadelen, zo is de levensduur niet bijzonder lang. Vaak moest een bitumen dak al binnen tien jaar weer vervangen worden door een nieuwe laag bitumen. Ook is het repareren van een bitumen dak geen eenvoudige of goedkope klus. Dit omdat u altijd een dakdekker of loodgieter nodig hebt om het te plaatsen of te repareren. Daarnaast moet bitumen met een gasbrander worden aangebracht en dit resulteerde vaak in brandschade op het dak. Daarom moet deze klus altijd door een professional gedaan worden.

Antwoord op de vraag: “Wat is Mastiek”

Het is de hars van mastiekbomen die groeien op het Griekse eiland Chios. Een heel kort antwoord op de vraag “wat is mastiek”. Maar mastiek (in het Grieks: Chios mastiha, of masticha) is heel bijzonder!

wat is mastiek

FAQ

Wat is mastiek in de horeca?

Mastiek maken is een term die in de Nederlandse en Vlaamse horeca gebruikt wordt om “voorbereidende werkzaamheden” mee aan te duiden. Hiermee werd bedoeld dat werkplekken, de (gasten)ruimten en bedrijfsbezittingen worden opgeruimd of weer gereedgemaakt voor nieuw gebruik en de ontvangst van gasten.

Wat zit er in mastiek?

Mastiek wordt al sinds de Griekse Oudheid in de keuken gebruikt, maar we vinden vooral gerechten met deze ‘tranen’ in Middeleeuws Arabische kookboeken. Mastiek geeft een zoet-bittere smaak aan gerechten en snoepgoed.

Wat is de betekenis van mastiek?

Mastiek is een teerachtige substantie dat vroeger veel werd gebruikt op platte daken om een dak mee af te dichten. Mastiek werd ontdekt tijdens de fabricage van lichtgas uit steenkool. Het werd gemaakt op basis van zand, koolteerpek en een vulstof en vervolgens werden hier rollen van gemaakt.

Leave a Reply