Ik heb veteranenziekte (legionella)

Zet u de kranen thuis open als u terugkomt van vakantie? 62% van de vakantiegangers doet dit niet, blijkt uit onderzoek (2015, TNS Nipo). Legionella dan ligt op de loer! Gemiddeld worden 300 mensen per jaar besmet met legionella (onderzoek RIVM). Hoe gevaarlijk is legionella en wat zijn de legionella symptomen?

Wat zijn de verschijnselen van de veteranenziekte (de zware vorm)? De ziekte begint met een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven 39 °C. De patiënt hoest en is soms kortademig. Een aantal patiënten heeft last van braken en diarree.

Legionnaires’ Disease | Causes, Pathophysiology, Symptoms, Diagnosis, Treatment

Wat zijn de klachten bij een legionellabesmetting?

De meeste mensen worden niet ziek als ze de legionella bacterie inademen. Als er klachten ontstaan, gebeurt dat meestal binnen twee tot tien dagen nadat de bacterie is ingeademd. Sommige mensen krijgen milde, griepachtige klachten. Dat gaat na een paar dagen vanzelf weer over. Heel soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking. Dat heet ook wel veteranenziekte of legionellalongontsteking. Deze longontsteking kan zo ernstig verlopen dat mensen eraan kunnen overlijden. Er bestaat geen vaccin tegen de legionellabacterie, de behandeling met antibiotica is wel mogelijk.

Mensen die meer kans hebben om een ernstige longontsteking te krijgen zijn ouderen, mensen met een slechte gezondheid of een verminderde afweer en rokers. Longontsteking door Legionella komt bijna nooit voor bij mensen die jonger zijn dan 40 jaar.

In het kort

 • Veteranenziekte is een zeldzame longontsteking door de legionella-bacterie.
 • Als water stilstaat en opwarmt tussen 25 en 45 graden (boiler, vijver, fontein) dan kan de legionella-bacterie groeien.
 • Staat u dan bij een sproei-installatie of onder een douche dan kunt u kleine druppeltjes met de legionella-bacterie inademen.
 • De meeste mensen worden niet ziek van de legionella-bacterie.
 • Wordt u wel ziek dan begint dat meestal een week na de besmetting met koorts, hoest en spierpijn.
 • Behandeling is met antibiotica.
 • Van een normale douche met hete boiler en hygiënische sproeisystemen die goed schoon zijn en niet in de zon liggen krijgt u geen legionellabesmetting.
 • Filmbestand
 • Geluidsbestand
 • Ondertitelingsbestand
 • © 2012-2022 NHG | Disclaimer
 • Medicijnen tegen veteranenziekte

  Iemand met een longontsteking door de legionella-bacterie moet snel antibiotica krijgen.

  Omdat veteranenziekte ernstig kan verlopen worden mensen vaak opgenomen in het ziekenhuis en behandeld met antibiotica via een infuus.

  FAQ

  Hoe weet je dat je bent besmet met legionella?

  Wat zijn de verschijnselen van veteranenziekte? De meeste mensen worden niet ziek van de legionella-bacterie. Wordt u wel ziek dan begint dat meestal een week na besmetting. De ziekte begint meestal met verkoudheid, hoest, koorts en spierpijn.

  Hoe krijg je een legionella besmetting?

  Besmetting met legionella gebeurt via de longen. U kunt alleen besmet raken als u besmette druppeltjes waternevel inademt. Bijvoorbeeld in douches of bubbelbaden, in de omgeving van natte koeltorens of afvalwaterzuiveringsinstallaties. Het is niet gevaarlijk om besmet water te drinken.

  Hoe gevaarlijk is legionella?

  Heel soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking. Dat heet ook wel veteranenziekte of legionellalongontsteking. Deze longontsteking kan zo ernstig verlopen dat mensen eraan kunnen overlijden. Er bestaat geen vaccin tegen de legionellabacterie, de behandeling met antibiotica is wel mogelijk.

  Wat zijn de gevolgen van een legionella besmetting?

  De Legionella bacterie (Legionella pneumophila) kan de veteranenziekte (legionellose) veroorzaken, dat gepaard kan gaan met snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, longontsteking met hoge koorts (boven de 39°C), koude rillingen, kortademigheid, snelle ademhaling en een droge hoest.

  Leave a Reply