5 soorten room: welke variant gebruik je voor welk gerecht? – Libelle Lekker

Een scheut room bij je soep, saus of groenten… heerlijk! Het maakt een gerecht smeuïg, vol en romig van smaak. Maar room heeft een hoog vetpercentage. Dat maakt een gerecht een stuk calorierijker. Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten. Wil je toch graag die romige smaak in je gerecht? Dan zijn de light roomsoorten misschien een goede optie. Deze producten zijn dan wel wat minder puur natuur en bevatten relatief veel water. Maar ze zijn slank en geven jouw gerecht toch die gewenste romige smaak.

Kookroom valt wettelijk gezien onder ‘room’ en moet daarom ook altijd ten minste 10% melkvet bevatten en alleen afkomstig zijn van melk. Zie je in hetzelfde schap een flesje met ‘kookzuivel‘ of ‘te gebruiken als kookroom’ erop? Dit zijn producten die te weinig melkvet of plantaardige vetten bevatten.

Zuivel: wat zijn goede alternatieven? | Voedingscentrum

5 soorten room: welke variant gebruik je voor welk gerecht?

wat is kookzuivel

In recepten kom je heel wat verschillende soorten room tegen: crème fraîche, volle room, zure room, lightroom … En nee, die zijn niet zomaar onderling inwisselbaar! Wij vertellen wat de verschillen tussen de soorten zijn en in welke bereidingen je welke soort gebruikt.

Deze room bevat minstens 35% vet en is het pure product dat overblijft bij het centrifugeren van melk. Bij deze room is het vetgehalte hoog genoeg zodat je hem kunt opkloppen; vandaar de naam ‘slagroom’. Hoe hoger het vetgehalte, hoe langer de room stijf zal blijven als je ‘m opklopt. Deze room is zonder twijfel het meest veelzijdig: je kunt ‘m in zowel warme als koude gerechten gebruiken zoals sauzen, soepen, desserten en uiteraard: quiche! Hiermee zit je dus altijd goed.

Dit is room waar nog melkzuurfermenten aan worden toegevoegd. Het vetpercentage in deze aangezuurde room is dus identiek aan dat van slagroom. Je kunt ‘m op dezelfde manier gebruiken, maar je krijgt er een subtiele, friszure smaak bij.

Het vetgehalte van deze room is opvallend lager: 20%. Om te vermijden dat de room zal schiften in warme sauzen of soepen, wordt bij kookroom verdikkingsmiddel toegevoegd. Je kunt koksroom dus ook vervangen door lightroom en zelf bindmiddel zoals maïszetmeel toevoegen.

Zure room wordt niet uitsluitend van room gemaakt, maar van melk mét room. Vervolgens worden er melkzuurbacteriën aan toegevoegd. Dat vormt samen een dikke, zachte saus die wij zure room noemen. Het bevat iets minder vet dan slagroom. Gebruik zure room in koude bereidingen. Als je het toch wilt gebruiken voor het binden van soep of saus, zorg er dan voor dat die niet meer kookt.

Deze room kan verschillende vetpercentages hebben en is magerder dan gewone room. Er worden bijna altijd extra bindende stofjes toegevoegd om te vermijden dat je bereidingen gaan schiften.

Tip voor de quicheliefhebbers: Hou je het sowieso graag wat lichter? Vervang de room in je quiche door (Griekse) yoghurt of ricotta. Je kunt hem ook vervangen door een extra eitje en wat halfvolle melk.

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Wat Is Het Verschil Tussen Room En Creme Fraiche? (Solved)

Het grootste verschil zit hem in de vetpercentages. Zure room bevat maar 10% vet, en crème fraîche 30-35%. Bij crème fraîche krijg je er door het hogere vetgehalte dus als bonus ook nog flink wat zachte romigheid bij, maar het is maar net aan jou waar je op dat moment zin in hebt.

Wat is het verschil tussen crème fraîche en mascarpone?

Crème fraîche: kun je zowel warm als koud gebruiken. Als het warm wordt, zal het eerst smelten en pas na flink doorkoken weer dikker worden. Mascarpone: deze dikke room, die al bijna naar boter smaakt, wordt gebruikt voor het maken van tiramisu. Maar je kunt er natuurlijk veel meer kanten mee uit.

FAQ

Waar gebruik je Kookzuivel voor?

Kookzuivel light past in een lichter eetpatroon maar ook in een culinaire keuken. De zuivel mengt zich namelijk makkelijk met warme gerechten als ovenschotels en hartige taarten, en roert zich ook goed in soepen en sauzen.

Wat is het verschil tussen kookroom en crème fraîche?

Omschrijving. Deze Albert Heijn zuivel is voor 100% afkomstig van koeien die minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur per dag in de wei lopen. De weidegang geeft koeien meer bewegingsruimte en in de wei hebben de koeien ruimte voor hun natuurlijke graasgedrag.

Hoe moet je kookroom gebruiken?

Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche. Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20%.

Leave a Reply