Wat is een IBAN nummer?

What is an International Bank Account Number (IBAN)?

Hoe ziet het IBAN nummer eruit?

Hoe stelt men een IBAN nummer op? De IBAN begint altijd met de landcode. In ons geval is dit dus NL. Hierna volgen twee willekeurige controlecijfers. Vervolgens krijg je de vier letters die de code van de bank moeten voorstellen. Bij ING is dit bijvoorbeeld INGB. Het laatste deel van je IBAN bestaat uit je rekeningnummer. Een voorbeeld van een Nederlandse IBAN zou dus kunnen zijn: NL12 INGB 0000 1234 67.

Een IBAN-nummer (International Bank Account Number) is een internationaal bankrekeningnummer dat nodig is voor buitenlandse overboekingen. Een IBAN-nummer bestaat altijd uit een landcode (twee letters), twee controlecijfers, de bankcode (vier letters) en het rekeningnummer. Sinds 1 augustus 2014 is Nederland helemaal over op het IBAN-nummer en wordt deze standaard bij alle rekeningen vermeld.

Het verschil tussen IBAN en BIC

Met BIC hebben we te maken met nog een belangrijke ‘bankcode’. Het IBAN nummer en de BIC code gaan meestal hand in hand. Bij buitenlandse betaalopdrachten is ook de BIC code noodzakelijk. De BIC code zorgt er voor dat een een bank geïdentificeerd wordt bij buitenlands betalingen.

BIC betekent Bank Identifier Code. Binnen de SEPA-landen heeft iedere bank een unieke code voor betalingen bestaande uit 8 tekens. Vroeger was een lijst met alle Nederlandse banken nog handig om te hebben, maar u zult verderop in dit artikel lezen dat u deze code niet meer zelf hoeft in te vullen, zodra u een Nederlands IBAN nummer invoert.

FAQ

Waar kun je je IBAN nummer vinden?

IBAN vinden

Je eigen IBAN staat op je betaalpas en op je rekeningafschrift. Het nummer bestaat uit 18 letters en cijfers en begint met de landcode (in Nederland is dat NL). Het IBAN van de ander staat op de factuur of vraag je na.

Hoe ziet een IBAN nummer eruit?

Zo bestaat het Nederlandse IBAN uit 18 cijfers en letters. Het bevat het oude Nederlandse bankrekeningnummer van 10 cijfers of minder, voorafgegaan door de landcode NL, een 2-cijferig controlegetal en de 4-letterige code van de betaaldienstverlener (bijvoorbeeld de verkorte naam van de bank).

Wat is uw IBAN nummer?

IBAN staat voor International Bank Account Number. U vindt het terug op de voorzijde van uw kaart. De code begint met BE.

Wat moet ik invullen bij een IBAN nummer?

Voor huisstijldrukwerk (brieven, facturen enz.) en websites waar je je IBAN wilt vermelden hanteer je de volgende standaard schrijfwijze: NL00 (spatie) BANK (spatie) 0123 (spatie) 4567 (spatie) 89. Bijvoorbeeld: NL00 BANK 0123 4567 89. De afkorting van de bank wordt altijd in hoofdletters geschreven.

Leave a Reply