What is an International Bank Account Number (IBAN)?
Hoe ziet het IBAN nummer eruit?
Hoe stelt men een IBAN nummer op? De IBAN begint altijd met de landcode. In ons geval is dit dus NL. Hierna volgen twee willekeurige controlecijfers. Vervolgens krijg je de vier letters die de code van de bank moeten voorstellen. Bij ING is dit bijvoorbeeld INGB. Het laatste deel van je IBAN bestaat uit je rekeningnummer. Een voorbeeld van een Nederlandse IBAN zou dus kunnen zijn: NL12 INGB 0000 1234 67.
Een IBAN-nummer (International Bank Account Number) is een internationaal bankrekeningnummer dat nodig is voor buitenlandse overboekingen. Een IBAN-nummer bestaat altijd uit een landcode (twee letters), twee controlecijfers, de bankcode (vier letters) en het rekeningnummer. Sinds 1 augustus 2014 is Nederland helemaal over op het IBAN-nummer en wordt deze standaard bij alle rekeningen vermeld.
Het verschil tussen IBAN en BIC
Met BIC hebben we te maken met nog een belangrijke ‘bankcode’. Het IBAN nummer en de BIC code gaan meestal hand in hand. Bij buitenlandse betaalopdrachten is ook de BIC code noodzakelijk. De BIC code zorgt er voor dat een een bank geïdentificeerd wordt bij buitenlands betalingen.
BIC betekent Bank Identifier Code. Binnen de SEPA-landen heeft iedere bank een unieke code voor betalingen bestaande uit 8 tekens. Vroeger was een lijst met alle Nederlandse banken nog handig om te hebben, maar u zult verderop in dit artikel lezen dat u deze code niet meer zelf hoeft in te vullen, zodra u een Nederlands IBAN nummer invoert.
FAQ
Waar kun je je IBAN nummer vinden?
Je eigen IBAN staat op je betaalpas en op je rekeningafschrift. Het nummer bestaat uit 18 letters en cijfers en begint met de landcode (in Nederland is dat NL). Het IBAN van de ander staat op de factuur of vraag je na.
Hoe ziet een IBAN nummer eruit?
Wat is uw IBAN nummer?
Wat moet ik invullen bij een IBAN nummer?