feet naar meter

Ben jij een zeiler in hart en nieren? Dan weet je vast het verschil tussen ft en meters. Maar wanneer je pas kennis maakt met deze schitterende tak van watersport, kun je vast wel wat uitleg gebruiken. Want hoe zit dat nu eigenlijk? Hoeveel ft is 1 meter? Op deze pagina leggen we het uit.

De voet is een lengte-eenheid die nog veel in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt gebruikt. Voet wordt omschreven met het eenheidssymbool ft en komt ongeveer overeen met de Romeinse pes. Van vroeger uit verwees de lengtemaat ‘voet’ naar de (gemiddelde) lengte van een menselijke voet. De maat verschilde per streek en raakte in de loop van de 19e eeuw in onbruik door de invoering van het metrieke stelsel. In de Engelssprekende landen bleef dit maatsysteem echter veel langer bestaan. Wanneer men nu spreekt over ‘voet’, dan wordt de internationale voet bedoeld. Deze is gelijk aan de Engelse voet.

De voet is geen SI-eenheid, maar de lengte ervan is in 1958 internationaal vastgelegd via de inch. Een inch is precies gelijk aan 2,54 cm en er zitten 12 inches in één voet. Hiermee is een voet 304,8 mm – 0,3048 m. Een meter is dan dus 1/0,3048 ofwel 3,2808399 voet (3,28 ft).

Measurement (Feet and Inches)

De feet is een van oorsprong een afstandsmaat die in diverse landen gebruikt werd. De feet verwees naar de gemiddelde lengte van een menselijke voet. Gezien het feit dat dit afhankelijk van de etniciteit van de mensen in dat specifieke gebied nogal kon verschillen, ontstonden er grote verschillen tussen de daadwerkelijke afstand van een foot. Sinds het jaar 1959 is de feet echter officieel gerelateerd aan een inch, waarmee de lengte van een feet gestandaardiseerd werd. Met zowel feet als foot wordt er gedoeld op dezelfde afstandsmaat. Foot is echter de enkelvoudige vorm, terwijl feet de meervoudsvorm is.

Feet omrekenen doe je eenvoudig en snel via Omrekenen.nl. Ten eerste vul je het aantal feet (foot) dat je wilt omrekenen in, bij de waarde. Vervolgens selecteer je dat het gaat om feet en geef je de eenheid aan waar naartoe je het ingevulde aantal feet wilt omrekenen. Nadat je alle informatie in de feet calculator ingevuld hebt, druk je op de omrekenen button. Nadat je dit gedaan hebt wordt direct het aantal feet dat je ingevuld hebt, omgerekend naar de ingevulde eenheid van afstand. Feet omrekenen was nog nooit zo eenvoudig.

Ondanks het feit dat de feet geen onderdeel uitmaakt van het SI-stelsel is het tegenwoordig nog steeds een veelgebruikte eenheid van afstand. Zo wordt de voet gebruikt binnen de luchtvaart om aan te geven op welke hoogte er wordt gevlogen. Ook wordt de voet binnen de scheepvaart gebruikt om de lengte van een schip aan te duiden. In het Verenigd Koninkrijk wordt de foot in veel andere contexten ook nog gebruikt. Zo zie je bijvoorbeeld bij de aanduiding van de nulmeridiaan in Greenwich te Londen de feet (en yard) aangeduid worden.

Waar wordt voet nog voor gebruikt?

De voet wordt veel in de scheepvaart gebruikt om de lengte van de schepen aan te geven. Maar ook in de luchtvaart spreekt men nog over het aantal voet. Hiermee wordt de vlieghoogte aangegeven. Ook de maten van containers worden in voet uitgedrukt. Dus er wordt nog wel degelijk gebruik gemaakt van deze lengte-eenheid.

Op deze pagina helpt onze rekentool je bij het omrekenen van het gewenste aantal feet (ft) of meter. Het enige wat je hoeft te doen is het aantal in te vullen in het invoerveld, in te stellen welk van de twee je wilt berekenen en op de knop bereken nu te drukken! Even wachten… En de rekentool heeft het antwoord al voor je berekend! lees meer Waarde Vul in hoeveel inch je naar centimeter wilt omrekenen of hoeveel je van centimeter naar inch wilt omrekenen. Omrekenen van Omrekenen naar

Natuurlijk is het mogelijk om feet naar meter te berekenen uit je hoofd. Maar waarom zou je al deze moeite doen als je simpelweg met de klik van een knop feet naar meter kan berekenen via Berekenen.nl. Wij maken je het bereken van feet naar meter wel heel erg eenvoudig. Je selecteert eerst of je van feet naar meter wilt berekenen of van meter naar feet. Vervolgens vul je de afstand in die je wilt laten omrekenen en klaar is kees. Naast het berekenen van feet naar meter kun je bij ons terecht voor vele andere eenheden en inhoudsmaten zoals inch naar cm berekenen.

De meter, vaak afgekort tot m, is een internationale inhoudsmaat die officieel wordt aangehouden door het Internationale Stelstel van Eenheden. Het behoort tot de basiseenheden van het metrische stelsel. De meter vormt ook de basis voor diverse andere inhoudsmaten zoals de vierkante meter en de kubieke meter. Een meter is gelijk aan 100 centimeter en 1000 millimeter. 10 meter is een decimeter, 100 meter is een hectometer en 1000 meter is een kilometer. Al vanaf de 17e eeuw werd er onderzoek gedaan naar inhoudsmaten. De wetenschap was het er over eens dat een internationale standaard voor maten een groot voordeel zou zijn voor iedereen. Toch duurde het nog even totdat de meter werd gebruikt. Pas in 1791 werd deze inhoudsmaat aangeraden aan de regering in Frankrijk. In 1793 werd de meter ook daadwerkelijk ingevoerd. Onder Napoleon greep Frankrijk de macht in diverse landen, waaronder Nederland. Hierdoor is dit systeem ook in ons land terecht gekomen. We gebruiken deze inhoudsmaat vaak op een dag.

Feet is eigenlijk niet de officiële naam van deze eenheid. Dit is namelijk het meervoud, de maat heet oorspronkelijk foot en staat in het Nederlands ook wel bekend als voet. Vooral in Angelsaksische landen zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt deze eenheid veelvuldig gebruikt. Foot wordt geregeld afgekort tot ft. Zoals de naam al aangeeft, is de lengtemaat van deze eenheid gebaseerd op de gemiddelde lengte van de menselijke voet. Alhoewel het metrieke stelsel in vele landen op de wereld in de 19e eeuw werd ingevoerd, hebben de Britten en Amerikanen altijd vastgehouden aan de foot als eenheid. Deze landen houden nu eenmaal graag vast aan oude tradities. Echter behoort de foot niet tot het Internationale Stelstel van Eenheden. Internationaal is de lengte van de foot vastgelegd in 1958. Hierbij werd gebruik gemaakt van de inch. Aan de hand van de inch kunnen we berekenen hoeveel meter een foot is. Zoals je misschien wel weet, is een inch gelijk 2,54 cm. Een foot is gelijkgesteld aan 12 inch, oftewel: een foot is gelijk aan 12 x 2,54 cm = 30,48 cm. Rekenen we meters om naar feet, dan houdt dit in dat 1 meter gelijk is aan 3,28 feet. Alhoewel gesteld is dat de lengte van de foot gebaseerd is op de gemiddelde lengte van een menselijke voet, trekken we dit toch in twijfel. Omgerekend naar de Europese schoenmaten is 30,48 cm namelijk gelijk aan schoenmaat 48. Velen van ons hebben een veel kleinere schoenmaat dan dat. Je eigen voet gebruik om meters naar feet om te rekenen levert dus geen accuraat resultaat op. In vroegere tijden werd een variant van de voet gebruikt in ons land. Echter is deze eenheid sinds de invoering van het metrische stelsel compleet verdwenen. Wel zie je dat foot als eenheid geregeld gebruikt wordt binnen de scheepvaart en de luchtvaart. Bij deze laatste vorm van voer hoor je bijvoorbeeld geregeld dat een vliegtuig op 30.000 voet hoog vliegt. Dit houdt in dat de vliegtuig een hoogte van 9 kilometer aanhoudt. Net als bij de meter kun je de foot ook gebruiken als inhoudsmaat. Zo zijn er de vierkante foot en de kubieke foot.

Als je feet naar meter wilt berekenen, ben je bij Berekenen.nl aan het juiste adres. Wij zijn de specialist als het gaat om inhoudsmaten omrekenen. Zo kun je bij ons terecht voor het omrekenen van kilometer per uur naar mile per hour, gallon naar liter en het berekenen van de windkracht. Ook als je feet naar meter wilt berekenen zit je bij onze site goed. Meters zijn binnen ons land de standaard, maar in andere landen kun je te maken krijgen met de ‘foot’ als inhoudsmaat. Aangezien de verhoudingen tussen de twee heel specifiek zijn, met vele decimalen achter het cijfer, is het vrijwel onmogelijk om dit uit je hoofd te berekenen. Daarom bereken je feet naar meter via Berekenen.nl.

FAQ

Wat is een feet in cm?

In 1959 heeft de internationale yard- en pond-overeenkomst (tussen de Verenigde Staten en de landen van het Gemenebest van Naties) één yard gedefinieerd als exact 0,9144 meter, die de voet op zijn beurt definieert als precies 0,3048 meter (304,8 mm).

Wat is een feet in meters?

De internationale voet

De voet is geen SI-eenheid, maar de lengte ervan is in 1958 internationaal vastgelegd via de inch. Een inch is precies gelijk aan 2,54 cm en er zitten 12 inches in één voet. Hiermee is een voet 304,8 mm – 0,3048 m.

Hoe lang is een foot?

Een feet is twaalf ‘inch’ en is gelijk aan 30,5 cm.

Wat feet?

Een feet is twaalf ‘inch’ en is gelijk aan 30,5 cm.

Leave a Reply