Wat is feedback geven?

Hoe geef en vraag ik om feedback? – What the FAQ?! [#26]

Het verschil tussen advies geven en feedback geven

Let er daarnaast op dat je ‘eisen stellen’ niet verwart met ‘feedback geven’. Ook moet je ervoor waken dat je niet in de adviesrol kruipt: word geen leraar die even komt zeggen hoe het wél moet. Als je feedback geeft, dien je je gesprekspartner ook echt de ruimte te geven. Zo kan hij of zij nadenken over een eventuele oplossing die jullie allebei blij maakt. Daarnaast zorg je er op die manier voor dat jullie gelijkwaardig aan elkaar zijn. Je wil je gesprekspartner namelijk ook de ruimte geven om feedback te geven aan jou. Tweerichtingsverkeer: dat is in deze hét sleutelwoord.

Wat is feedback geven en wat is jouw rol binnen de conversatie? Bij feedback geven ben jij zelf één van de hoofdrolspelers. Je plaatst je bewust in deze rol om jouw emotionele betrokkenheid te tonen. Bij advies geven plaats je jezelf in de positie van een expert van waaruit je anderen de les leest. Dat is heel onprettig: zowel voor jou als voor je gesprekspartner. Door de 4 G’s toe te passen werk je op een prettige manier samen aan een oplossing.

Maar, hoe geef je dan goede feedback? En wat is feedback geven waard als je het op een constructieve manier toepast? Feedback is effectief als je het baseert op waarneembaar gedrag in plaats van op de persoon zelf. Hang er ook geen interpretaties aan vast, maar richt je alleen op wat je ziet en hoort. Aan de hand van deze waarnemingen kun je je gevoelens beschrijven. Zorg er hierbij altijd voor dat je praat vanuit de ik-vorm. Als je vanuit je eigen gevoel spreekt, heeft je feedback ook daadwerkelijk meer impact op de feedbackontvanger. Daarnaast zorg je er op die manier voor dat je niemand voor de borst stuit en houd je je boodschap dichtbij jezelf.

Wees ook alert op je non-verbale houding. Deze verklapt namelijk voor meer dan 90% of jij ook echt achter je argumenten staat. Met andere woorden: het is erg belangrijk dat je non-verbale communicatie matcht met je verbale communicatie.

Nog een belangrijk onderdeel van feedback geven is dat je de dialoog aangaat. Verifieer steeds of jullie op dezelfde golflengte zitten en of de feedbackontvanger begrijpt wat je punt is. Door hem of haar open vragen te stellen, laat je zien dat je écht geïnteresseerd bent in de herkomst van zijn gedrag. Door dit gesprek aan te gaan, kunnen jullie samen tot een oplossing komen die voor jullie beiden werkt.

Wat betekent feedback voor je persoonlijke ontwikkeling?

Feedback geven en ontvangen kan heel spannend zijn. Maar onthoud wel dat constructieve, goede feedback bijdraagt aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Als we elkaar feedback blijven geven, kunnen we steeds het beste in elkaar naar boven halen. Dit geldt ook in het geval van collega’s. Samen zijn jullie een team dat goed op elkaar ingespeeld moeten zijn. Daarom is het goed om open en eerlijk te blijven communiceren over elkaars houding en gedrag. Feedback geven speelt daarbij een belangrijke rol. Aan de hand van bruikbare feedbackpunten kun jij namelijk continu werken aan de beste versie van jezelf. En: als je feedback ontvangt wil dat zeggen dat je daadwerkelijk gezien en gehoord wordt. Klinkt goed, toch?

Ben je eenmaal op het punt aangekomen dat je feedback gaat geven? Of heb je zojuist feedback ontvangen? Dan is het goed om je in te lezen in de verschillende regels van feedback geven en ontvangen. Een aantal belangrijke regels zijn bijvoorbeeld: stel open vragen, geef feedback volgens het 4 G-model, hanteer de ik-ik-jij-methode en ga de dialoog aan. Ben je degene die feedback ontvangt? Dan geldt er een gouden regel: vraag om het gewenste gedrag dat je gesprekspartner voor ogen heeft. Dan weet je concreet wat je kunt veranderen aan je gedrag. Kortom: deze regels vormen handvatten waardoor feedback geven én ontvangen steeds gemakkelijker wordt.

Wat motiveert beter: positieve feedback of negatieve feedback? Dat is voor iedereen anders. Het verschil zit ‘m vooral in de kennis en vaardigheden die iemand in huis heeft over een bepaald onderwerp. Onderzoekers tonen aan dat negatieve feedback goed werkt bij mensen die van zichzelf vinden dat ze veel weten over een bepaald vakgebied. Simpel gezegd willen zij weten wat ze nog verkeerd doen, zodat ze zich nóg verder kunnen verdiepen in het onderwerp.

Positieve feedback werkt beter bij beginners in een bepaald vakgebied. Zij vinden het fijn om positief gestimuleerd te worden, omdat ze vaak nog onzeker zijn over hun kunnen. Daarom hebben ze veel behoefte aan bevestiging van hun collega’s of leidinggevende(n). Kortom: positieve feedback zorgt ervoor dat ze steeds zelfverzekerder worden en niet snel de handdoek in de ring gooien.

1. “Feedback is reactie” (geen advies)

Het zijn 2 verschillende dingen: feedback geven en je advies geven. Cruciaal om uit elkaar te houden! Je feedback is een reactie, géén advies.

Je reageert op wat je ziet aan het resultaat. Het is aan de ander om die reactie te vertalen naar een actie. Oftewel: de ontvanger bepaalt wát er met je feedback / reactie gebeurt en hoé dat verwerkt wordt in een verbeterde versie van het resultaat.

Ga je advies geven, dan vul je dat plaatje al in voor de ander. Niet je taak en niet je plaats, op het moment dat je feedback aan het geven bent. Ga je dat (ongevraagd) op hetzelfde moment doen – je advies geven voor verbetering – dan impliceer je daarmee dat de ander dat niet zelf had gekund. Kan denigrerend en als een persoonlijke aanval overkomen. Bovendien maai je de ander het gras voor de voeten weg – en dus de kans om zélf met verbeteringen te komen.

Natuurlijk mag je wel advies geven – zeker als het in je takenpakket zit als teamleider bijvoorbeeld – maar doe het niet direct na je feedback, en doe het zeker niet ongevraagd.

Laat eerst je reactie landen – jouw kijk op de zaak, jouw feedback – en geef de ander daarna de ruimte om zelf het resultaat te verbeteren. Alleen dan kan er persoonlijke ontwikkeling plaatsvinden, op eigen kracht.

Mocht de ontvanger van je feedback ook je advies wenselijk vinden, dán pas mag je ook dat geven. Geef daarom bij je feedback gerust aan:

Zo blijft de verantwoordelijkheid van de actie, het ownership van het resultaat én het initiatief voor jouw advies bij de ander – en blijf jij mooi in de rol van helpende hand, in plaats van kapende grasmaaier.

FAQ

Wat wordt bedoeld met feedback?

Wat is feedback? Feedback is terugkoppeling aan iemand over het effect van zijn of haar gedrag of prestaties. Dit is waardevol om te ontvangen als je jezelf of je product wilt verbeteren. Feedback kun je positief of opbouwend formuleren.

Hoe moet je feedback geven?

Formule voor het geven van feedback
 1. Beschrijf veranderbaar gedrag.
 2. Beschrijf concreet en specifiek gedrag dat je zelf hebt gezien of gehoord.
 3. Gebruik een ik-boodschap.
 4. Geef aan welk effect dat gedrag op je heeft.
 5. Laat je gesprekspartner reageren.
 6. Vraag om het gewenste gedrag.
 7. Verken samen oplossingen of achtergronden.

Hoe geef je feedback voorbeeld?

Feedback geven-voorbeeld: the do’s
 • Check of iemand het oké vindt dat je feedback geeft. …
 • Vertel concreet welk gedrag je gezien hebt. …
 • Vertel welk effect dit gedrag had. …
 • Check of de ander zich herkent in jouw observatie. …
 • Vertel hoe jij het graag zou zien. …
 • Maak afspraken.

Wat is feedback voorbeeld?

Ik-boodschap: Vertel de feedback vanuit jezelf. Op die manier verklaar je waarom je op een bepaalde manier reageert. Een ik-boodschap is: ‘Ik merk dat ik mij niet goed kan focussen als ik hoor dat jij harde muziek aanzet. ‘ Een jij-boodschap is: ‘Jij zorgt voor te veel geluidsoverlast met die harde muziek.

Leave a Reply