Ik wil mijn brandwond behandelen

Tweedegraads brandwond koelen en bedekken

In het kort

 • Bij elke verbranding is direct koelen onder stromend water belangrijk.
 • Koel de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water.
 • Veel (kleine) oppervlakkige tweedegraads brandwonden (blaren) kunt u zelf behandelen.
 • Ga naar de huisarts bij grote wonden of als u twijfelt.
 • Net als bij andere verwondingen is het bij brandwonden belangrijk dat u ingeënt bent tegen tetanus.
 • Smeer niets op uw brandwond! Er is van geen enkele crème of zalf aangetoond dat die de genezing verbetert of de kans op infectie verkleint.
 • Brandwond en medicijnen

  Medicijnen bij pijn

 • Met name (oppervlakkige) tweedegraads brandwonden kunnen erg pijnlijk zijn. Neem paracetamol , 4 maal 2 tabletten van 500 milligram, als u veel pijn heeft. Bij hevige pijn zijn soms zwaardere pijnstillers nodig, zoals de NSAID’s naproxen, ibuprofen en diclofenac.
 • Helpen deze pijnmedicijnen niet neem dan contact op met uw huisarts. Bij zeer heftige pijn wordt ook wel morfine gegeven.
 • Tetanusprik

 • Net als bij andere verwondingen is het bij diepe tweede- en derdegraads brandwonden belangrijk dat u voldoende ingeënt bent tegen tetanus.
 • Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie, die via een brandwond in het lichaam kan komen.
 • Heeft u de laatste tetanusprik (meer dan) 10 jaar geleden gehad, dan heeft u een nieuw tetanusvaccin nodig.
 • Ook als u nog nooit tegen tetanus bent ingeënt of niet weet of dat ooit is gebeurd, moet u tetanusprikken krijgen.
 • Zalven en crèmes

 • Smeer niets op uw brandwond! Er is van geen enkele crème of zalf aangetoond dat die de genezing verbetert of de kans op infectie verkleint.
 • Smeer ook niets op littekens. Van geen enkele littekenzalf of -crème is tot nu toe aangetoond dat deze het ontstaan van een verdikt litteken kan verminderen. Dit geldt ook voor de toepassing van vitamine E of placenta-extracten bevattende crèmes.
 • Morfine is de belangrijkste vertegenwoordiger van de morfineachtige pijnstillers (opiaten). Het heeft een sterk pijnstillende werking. Artsen schrijven het voor bij plotselinge hevige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, pijn na een hartinfarct of koliekpijn. Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker.

  Artsen schrijven het ook voor bij ernstige benauwdheid door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).

  Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

  Het tetanusvaccin bevat onschadelijk gemaakte gifstoffen van tetanusbacteriën. Het beschermt tegen infecties met de tetanus-bacterie.

  Het wordt gegeven als vaccinatie aan mensen die meer kans hebben op een tetanus-infectie.

  Vitamine E beschermt cellen tegen schadelijke stoffen. Ons lichaam kan vitamine E niet zelf maken. Daarom moeten we het via ons voedsel binnenkrijgen.

  Extra vitamine E is te gebruiken bij een vitaminegebrek, bijvoorbeeld bij cystische fibrose en ernstige leverziekte.

  Brandwonden zijn verwondingen waarvan de ernst zeer uiteen kan lopen: van kleine vervelende pijnlijke plekjes, tot grote levensbedreigende verbrandingen. Verbrandingen treden meestal op van de huid, maar kunnen ook voor ernstige letsels aan bijvoorbeeld de luchtwegen zorgen. Ze kunnen blijvende schade aanbrengen en daarmee kun je voor het leven getekend zijn met littekens. Brandwondenpatiënten zijn een aparte categorie ongevalslachtoffers. Zij hebben het ongeval meestal bewust meegemaakt, waardoor slachtoffers zich, zelfs na een lange tijd, het ongeval herinneren alsof het gisteren was.

  Omdat bij een diep tweedegraads verbranding er nog enige genezing vanuit de diepte kan plaatsvinden (bijvoorbeeld van huidcellen in de diepe haarzakjes) zal de brandwond wel vanuit de diepte kunnen genezen, maar wel trager dan een oppervlakkig tweedegraads verbranding. Ook kan een diep tweedegraads verbranding littekens achterlaten die zich kenmerken door een kleurverschil van de huid en het stugger/steviger zijn van de nieuwe huid.

  Omdat de lederlaag nog deels intact is, geneest de oppervlakkig tweedegraads brandwond vaak binnen 10-14 dagen en zal in principe geen littekens achterlaten, eventueel een licht kleurverschil. Voor de behandeling van oppervlakkig 2e graads brandwonden zijn vele (bedekkings)mogelijkheden. Daarnaast is de behandeling erg afhankelijk van de plek en de grootte van de verbranding. Sommige tweedegraads brandwonden kunnen in een gewoon ziekenhuis worden behandeld, terwijl andere naar een speciaal brandwonden centrum verwezen zullen worden.

  Een derdegraads brandwond zal lange tijd nodig hebben om te genezen, omdat deze niet meer vanuit de diepte kan genezen maar alleen vanuit de wondranden. Bij grote brandwonden is er een chirurgische behandeling nodig in de vorm van verwijderen van de dode huidresten en bedekking van de wonden met bijvoorbeeld een huidtransplantatie. Afhankelijk van de plaats en grootte van de brandwond, zal dit in een gewoon ziekenhuis kunnen plaatsvinden, of in een speciaal brandwonden centrum.

  FAQ

  Hoe herken je een tweedegraads brandwond?

  Een oppervlakkige tweedegraads brandwond is ook rood en pijnlijk, maar nu ontstaan er ook blaren. De wond is vochtig bij kapotte blaren. Bij een diepe tweedegraads brandwond is de huid vlekkerig rozerood met witte plekken. Ook nu zijn er blaren.

  Wat zijn de kenmerken van een derdegraads brandwond?

  Kenmerken van een derdegraads brandwond zijn als volgt:
  • De wond is wit, beige, donkerbruin tot zwart.
  • De opperhuid en lederhuid zijn beide volledig beschadigd.
  • De wond voelt droog en leerachtig.
  • Je voelt nauwelijks pijn.
  • De wond is stug.

  Wat is erger 1e of 2e graads brandwonden?

  Derde graads brandwonden zijn de diepste brandwonden. Alle huidlagen zijn beschadigd en de huid is op die plek zijn functionaliteit volledig verloren. Derde graads brandwonden zijn wit of zwart van kleur, droog en niet pijnlijk. De kleur is afhankelijk van de manier van verbranden.

  Hoe ontstaat een tweedegraads brandwond?

  Oorzaken van een tweedegraads brandwond

  contact met een heet voorwerp. chemische stoffen. verbranding welke ontstaat onder invloed van licht (zon, uv straling) inademing van rook of hete gassen.

  Leave a Reply