SEPA Machtiging – Wat is het en hoe werkt het? Incasso

Een SEPA incasso machtiging is een autorisatie van een klant die jou toestemming geeft om in de toekomst op elk moment betalingen te incasseren van zijn bankrekening (met inachtneming van voorafgaande kennisgeving).

Sepa | Wat is Wat [prod. Dert13n]

Het eerste deel: het mandaat proces

Stap 1: allereerst moet je als incassant de debiteur een machtiging ter ondertekening aanbieden. In deze machtiging moeten uiteraard alle afspraken en voorwaarden uitgebreid vermeld staan.

Stap 2: vervolgens is het aan de debiteur de taak om deze machtiging te ondertekenen. Hierbij moet de debiteur meerdere gegevens, waaronder het IBAN nummer, invullen. Deze getekende machtiging moet vervolgens teruggestuurd worden naar de incassant.

Stap 3: de getekende machtiging moet vervolgens door de incassant verwerkt worden. Zo moet deze machtiging elektronisch geregistreerd worden bij de klantgegevens van de debiteur.

Stap 4: is er sprake van een zakelijke incasso? Dan stuurt de debiteur een kopie van de ondertekende machtiging naar de eigen bank toe. De bank checkt deze machtiging vervolgens en voorkomt hiermee mogelijke fraude.

Het tweede deel: het inningsproces

Stap 1: ligt de incassodatum binnen 14 dagen in de toekomst? Dan moet de incassant als een vooraankondiging naar de debiteur hebben gestuurd. In deze vooraankondiging wordt aangegeven welk bedrag op welke datum afgeschreven wordt. Met deze vooraankondiging kan de debiteur zich alvast voorbereiden op deze automatische betaling.

Stap 2: de incassant moet de incasso-opdracht ook tijdelijk aan de bank doorgeven. De exacte periode hiervoor is afhankelijk van het soort incasso (particulier of zakelijk) en of het een eenmalige- of een doorlopende incasso is.

Stap 3: de bank van de incassant zorgt voor de verwerking van deze incasso-opdracht. Zo valideert de bank deze opdracht en stuurt deze opdracht direct door naar de bank van de debiteur. Indien er sprake van een zakelijke incasso is, worden hierbij ook nog de gegevens uit het mandaat proces gecontroleerd. Al deze gegevens moeten immers volledig overeenkomen.

Stap 4: het bedrag wordt nu op de betreffende datum geboekt bij de debiteur. Uiteraard wordt het bedrag vervolgens bijgeboekt op de rekening van de incassant.

Contact Sales: +31 20 808 5663. GoCardless (company registration number 07495895) is authorised by the Financial Conduct Authority under the Payment Services Regulations 2017, registration number 597190, for the provision of payment services. GoCardless SAS (23-25 Avenue Mac-Mahon, Paris, 75017, France), an affiliate of GoCardless Ltd (company registration number 834 422 180, R.C.S. PARIS), is authorised by the ACPR (French Prudential Supervision and Resolution Authority), Bank Code (CIB) 17118, for the provision of payment services.

FAQ

Hoe kom ik aan een SEPA machtiging?

Alle uniforme SEPA incasso machtigingsformulieren nu te downloaden via website Betaalvereniging Nederland. Voor nieuwe machtigingen moet gebruik worden gemaakt van nieuwe machtigingsformulieren. Deze formulieren mag een incassant zelf ontwerpen, bijvoorbeeld in eigen huisstijl.

Hoe veilig is SEPA?

Een SEPA Credit Transfer heeft net als iDEAL het voordeel dat het een gegarandeerde betaling is. Dit betekent dat zodra de overboeking op geslaagd staat, deze niet door de consument kan worden teruggedraaid.

Wat is een doorlopende machtiging SEPA?

De machtiging voor een SEPA-incasso

U moet het bedrijf altijd machtigen eenmalig of doorlopend geld van uw rekening af te halen. Als u met uw kredietverstrekker afspreekt uw maandelijkse aflossing en rente met een SEPA-incasso te betalen, stuurt de kredietverstrekker u een machtiging.

Hoe gebruik je SEPA?

Hoe werkt een SEPA machtiging?
  1. Stap 1: allereerst moet je als incassant de debiteur een machtiging ter ondertekening aanbieden. …
  2. Stap 2: vervolgens is het aan de debiteur de taak om deze machtiging te ondertekenen. …
  3. Stap 3: de getekende machtiging moet vervolgens door de incassant verwerkt worden.

Leave a Reply