Eerlijk is eerlijk, iedereen heeft zich wel eens afgevraagd of je in een goede relatie zit. Het leven zou zoveel gemakkelijker zijn als je zonder twijfel wist dat je lover de juiste persoon voor je is. Heb je je ooit afgevraagd wat een goede relatie is en wat daarvan de kenmerken zijn? Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet.
Jij en je partner vinden het heerlijk om samen nieuwe restaurants uit te proberen, lange fietstochten te maken en te reizen, maar als het gaat om gelukkig zijn en een goede relatie hebben, zijn er naast gemeenschappelijke interesses nog andere dingen te overwegen. Zit je in een gezonde relatie? Het antwoord is ‘ja’ als je de volgende tekenen herkent.
Vertrouwen is een van de belangrijkste kenmerken in een goede relatie. Het is namelijk de basis van een gezonde relatie. Er zijn veel situaties die tot verleidingen, jaloezie of onzekerheid bij partners kunnen leiden, daarom is vertrouwen essentieel om een relatie te laten werken. Als jullie elkaar niet vertrouwen heb je een grote kans dat jullie relatie geen stand zal houden.
Is je partner je grootste cheerleader, maar ook je muze? Dan is dit een teken van een goede relatie. Je partner moet de persoon zijn die je inspireert, de persoon voor wie je beter wilt worden. Dat wil niet zeggen dat je partner je het gevoel moet geven dat je moet veranderen, maar dat je voor diegene zou willen groeien.
aanvaarding: dat je de ander neemt zoals hij of zij is, ook op de moeilijke momenten. positieve illusies: het beste in de ander zien. lichamelijkheid: lichamelijk contact of dicht bij elkaar zijn. aandacht: interesse tonen in je partner en attent zijn.
Een goede relatie. Hoe doe je dat? | Lezing door psycholoog Esther Kluwer en filosoof Marc De Kesel
Hechting en coping in een goede relatie
Een goede relatie kenmerkt zich in principe door een gezonde balans tussen autonomie en verbinding. Ook bij minder veilige hechtingsstijlen is dat prima mogelijk. Het vraagt er wel om dat je de hechtingsstijl van jezelf en je partner kent. En hiermee rekening houdt.
In een goede relatie zijn jullie in staat om problemen samen effectief op te lossen. Ook dit vraagt om bewustzijn op de coping-stijl van jezelf en de ander. Als je weet dat jouw partner conflicten vermijdt, dan kun je dit makkelijker accepteren en hiermee omgaan.
Bij gescheiden stellen geeft 20% als belangrijkste oorzaak: “het ontbreken van een gezamenlijke toekomst”. In een goede relatie geven jullie samen vorm aan de toekomst. Dit is een continu proces van creatie, van ideeën en van plannen. Gezamenlijke creatie van de toekomst is essentieel voor jullie relatie.
5. Overvloed in geven en nemen
Het gaat hier om de balans tussen geven en nemen. Wanneer ons iets wordt gegeven, ontstaat als vanzelf schuldgevoel. Door iets terug te geven, herstelt de balans en verdwijnt dit schuldgevoel. Geven en nemen hoeft zeker niet hetzelfde te zijn. De één geeft bijvoorbeeld geld, de ander klust of zorgt. Ook het simpelweg tonen van dankbaarheid, kan de balans herstellen.
Een relatie waarin geven en nemen zich rijkelijk afwisselt, voelt natuurlijk en goed. Het natuurlijke streven naar balans kan gezien worden als systemische wetmatigheid.
Generositeit gaat niet over geld. Het gaat over het delen van de dagelijkse verantwoordelijkheid, zorg en aandacht voor elkaar. Hoe vaak help je de ander met kleine dingen? Zet je spontaan koffie, haal je even de boodschappen of zet je de vuilnis buiten? Spreek je regelmatig liefde en waardering uit voor de ander?
Doe jij dit regelmatig voor de ander, dan doet de ander dat ook voor jou. Er komt een stroom op gang, die steeds overvloediger gaat stromen. Niemand heeft het gevoel er alleen voor te staan.
Stap 1 – waarnemen in plaats van oordelen
In een relatie ligt het oordeel soms snel op de loer. Bijvoorbeeld als er sprake is van een terugkerende frustratie. Stel je zegt tegen de ander: “Je drinkt altijd teveel”. Dit is een mooi voorbeeld van een oordeel zonder waarneming. Dikke kans dat je partner zich irriteert of gaat verdedigen.
Stel je zou zeggen: “Als ik je vanavond drie biertjes zie drinken, dan ben ik bang voor je gezondheid.” Je laat het zo bij jezelf en veroordeelt niet je partner. Hierdoor komt een heel ander gesprek op gang.
FAQ
Wat zijn de kenmerken van een goede relatie?
- Je vertrouwt elkaar. …
- Jullie maken geen ruzie, jullie praten over dingen. …
- Jullie klagen niet non-stop tegen vrienden over elkaar. …
- Jullie hebben niet alleen seks… …
- Jullie hebben een leven samen en een leven alleen. …
- Jullie missen elkaar als jullie niet bij elkaar zijn.
Wat is een goede basis voor een relatie?
Wat zijn de moeilijkste jaren in een relatie?
Wat is een gezonde liefdesrelatie?