Hoe werkt aarding en wat is een aardlekschakelaar?

Zowel een aardlekschakelaar als aardlekautomaat kan je in een meterkast en groepenkast vinden. Maar wat zijn precies de verschillen tussen deze twee componenten? En wat zijn de voor- en nadelen van de aardlekschakelaar en de aardlekautomaat? In deze blog zullen wij hier nader op ingaan, zodat jij ná het lezen van deze blog precies weet of jij een aardlekschakelaar of aardlekautomaat nodig hebt. Heb je een aardlek automaat nodig? Klik dan hier.

ELCB function | working of elcb | what is inside an ELCB? | How does an elcb works?

Wat is het verschil tussen een aardlekschakelaar en een aardlekautomaat?

Om uw elektrische installaties te beveiligen, zijn er naast de aardlekschakelaars ook aardlekautomaten. Het verschil tussen deze twee groepenkast componenten is als volgt: een aardlekschakelaar is een component waar de installatieautomaat er achter wordt aangesloten, terwijl een aardlekautomaat een combinatie is van een aardlekschakelaar en een installatieautomaat.

U kunt daarom ook kiezen voor aardlekautomaten in uw groepenkast, op deze manier beveiligt u afzonderlijk een gewenste installatie. Schakelt de betreffende aardlekautomaat uit? Dan schakelt verder alleen de aangesloten installatie uit! Benieuwd naar een groepenkast met aardlekautomaten? Klik dan hier!

Het is belangrijk om de aardlekschakelaar in uw groepenkast regelmatig te testen. Een aardlekschakelaar is voorzien van een test-knop, dit is een knop op de aardlekschakelaar met de letter “T”. Wanneer u uw aardlekschakelaar gaat testen, dient u er eerst voor te zorgen dat de aangesloten installaties uitgeschakeld zijn. Vervolgens klikt u op de test-knop en de aardlekschakelaar hoort uitgeschakeld te worden. Schakelt de aardlekschakelaar niet uit? Neem dan contact op met uw installateur!

Nadat u de aardlekschakelaar getest heeft, kunt u de aardlekschakelaar en vervolgens de aangesloten installaties weer inschakelen.

Wat is de functie van een aardlekschakelaar?

Een aardlekschakelaar komt voor in bijna alle groepenkasten! De aardlekschakelaar zorgt ervoor dat de installaties die op dit component zijn aangesloten, spanningsloos gemaakt kunnen worden. Het spanningsloos maken van de installatie gebeurt wanneer de aardlekschakelaar opmerkt dat er lekstroom is. Met lekstroom wordt bedoeld: stroom die via een andere manier de installatie verlaat dan dat verwacht mag worden. Wij zouden kunnen zeggen dat de aardlekschakelaar de installaties beveiligen tegen lekstroom.

De functie van de aardlekschakelaar is dan ook niet te onderschatten! Vandaag de dag zijn aardlekschakelaars ook verplicht in de groepenkast in uw meterkast. Als u uw groepenkast opent, zal er een aardlekschakelaar of een aardlekautomaat te vinden zijn. Het verschil hier tussen zal verderop in deze blog aan bod komen.

Zoals gezegd, maakt een aardlekschakelaar een installatie spanningsloos wanneer er lekstroom optreedt. De installatie die spanningsloos gemaakt wordt, is aangesloten op de betreffende aardlekschakelaar. Per aardlekschakelaar (2-polig) mogen er maximaal vier groepen worden aangesloten. Als u een groepenkast gaat bestellen, dan moet u goed in acht houden dat de installatiegroepen gelijkmatig verdeeld zijn over de aardlekschakelaars en dat er maximaal vier groepen worden aangesloten op een aardlekschakelaar. “Welk type aardlekschakelaar kan ik kopen?”

Aardlekschakelaars zijn er in diverse varianten. Er zijn typen voor de 1 fase groepenkasten, maar ook voor de 3 fase groepenkasten. Het verschil tussen een 1-fase aardlekschakelaar en een 3 fase aardlekschakelaar ziet u hieronder. De linker afbeelding is een 4-polige aardlekschakelaar, geschikt voor een 3 fase groepenkast, om een krachtgroep op aan te sluiten. Daarnaast, de rechter afbeelding, ziet u een 2-polige aardlekschakelaar voor een 1 fase groepenkast en 3 fase groepenkast, om installatieautomaten op aan te sluiten.

Aardlekschakelaar type B

Type B aardlekschakelaars komen steeds vaker voor. Deze detecteert sinusvormige foutstroom, pulserende DC-foutstroom en constante DC-foutstroom. En is ongevoelig voor de vlakke foutstromen gelijkspanning en wisselspanning tot 1MHz. Welke is veroorzaakt door omvormers en regelaars. Dit type vind je bijvoorbeeld in een installatie met een constante DC-foutstroom, bijvoorbeeld bij PV-omvormers, regelaars en laadpalen voor elektrische voertuigen. Op 123Groepenkast.nl vind je een actueel overzicht van de type B aardlekschakelaars.

FAQ

Wat veroorzaakt een aardlek?

Een aardlekschakelaar is een schakelaar die automatisch in werking treedt wanneer hij lekstroom meet. De schakelaar springt om schakelt de gehele groepenkast uit. Dit wordt ook wel het spanningsloos maken van het systeem genoemd. In een elektrische installatie is er meestal sprake van een stroomkring.

Is een aardlekschakelaar hetzelfde als een hoofdschakelaar?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan bedrading versleten zijn, een stopcontact kortsluiting geven, de hoofdzekering kapot zijn of een algehele stroomstoring bij de aanbieder zijn.

Leave a Reply