Wat is de betekenis van brand?

Een vuur blijft branden totdat het actief wordt geblust of totdat de brandbare stoffen of zuurstof op zijn. Wordt het vuur niet geblust en dooft het ook niet op een andere manier uit, dan vindt er op een gegeven moment brandoverslag plaats. Brandoverslag houdt in dat een vuur zich plotseling en zeer snel uitbreidt van een klein, lokaal brandje tot een kamervullende brand. Dit kan gebeuren in enkele seconden.

Het is afhankelijk van de materialen in de directe omgeving of een kleine brand zich plotseling uitbreidt tot een kamervullende brand. Hoe reageren deze materialen op een beginnende brand? Tegenwoordig bevatten onze meubels grote hoeveelheden kunststof en andere kunststofvezels. Kunststof is goed voor een aanzienlijke hoeveelheid brandstof. Dit betekent in de realiteit dat een brand zich vaak 5 tot 10 keer zo snel ontwikkelt in een woonkamer met moderne meubels in vergelijking met een woonkamer uit de jaren 501.

Een vuur blijft branden zolang er brandbare materialen en/of zuurstof aanwezig zijn. Zodra de brandoverslag optreedt, begint het vuur alle brandbare materialen in de kamer te verteren waardoor een zuurstoftekort ontstaat. De hitte is intens en zelfs brandbare bouwmaterialen aan de binnenkant van het gebouw kunnen de brand voeden. De vlammen gaan op zoek naar meer zuurstof, waardoor de brand zal uitbreiden via open deuren en ramen. Ook kunnen de vlammen door ramen naar buiten breken om verse zuurstof te halen. Onderweg door het gebouw voeden zij zich met nieuwe brandbare materialen. De brand houdt pas op zodra deze actief is geblust of als alle brandbare materialen op zijn. Gebouwen, gevels en daken met brandbare materialen bieden dus extra voeding aan het vuur.

What is a brand?

Aan de branddriekhoek zijn de factoren mengverhouding en katalysator toegevoegd, zodat de vijfhoek ontstond. De mengverhouding heeft invloed op de brand. Hoe fijner de brandstof verdeeld is met de zuurstof, hoe beter het mengsel brandt. Dit geldt bijvoorbeeld voor stofexplosies. Wanneer het stof goed vermengd is met de aanwezige lucht, kan er een zeer explosief mengsel ontstaan.

In 2004 nam A Brand in een garage een eerste album op, 45 RPM. Riding Your Ghost werd hun eerste single op de alternatieve radio. Op dit laatste concert vertoonden ze zelfs een choreografie op Hammerhead. In 2006 werd een tweede album, Hammerhead, uitgebracht. Later had A Brand ook een hit te pakken met Beauty Booty Killerqueen. Het derde album,…

m. (-en), 1. vuur, vuurgloed die ontstaat doordat iets brandt: papier, krullen in brand steken; (van een sigaar of pijp) er de brand in steken, die aansteken; brandjes maken, vuurtjes stoken; als technische term: het bakken van een partij stenen, dakpannen in een daarvoor dienende oven; 2. vernieling door vuur, m.n. van zaken waarvan het verlies s…

Een beginnende brand kun je vaak zelf blussen. Dit is ook één van de taken van BHV. Maar let op: eigen veiligheid eerst! Door het wegnemen van één van de drie factoren van de branddriehoek, dooft het vuur. Denk bijvoorbeeld aan een vlam in de pan, je legt een blusdeken of de deksel op de pan en de brand gaat uit. Je hebt het zuurstof weggenomen waardoor de brand uitgaat. In veel gevallen is het niet mogelijk om brandbaar materiaal weg te nemen. Dit is te groot, te zwaar, te heet, te gevaarlijk. De warmte kun je wel verkoelen door te blussen met water. Met een schuimblusser creëer je een soort deken waardoor ook het zuurstof wordt weggenomen.

Voor brand zijn er drie factoren nodig. Als deze alle drie aanwezig zijn en in de juiste verhouding, dan ontstaat er brand. Dit noemen we de branddriehoek. De drie factoren van de branddriehoek zijn: warmte, zuurstof en brandstof (brandbaar materiaal). Samen vormen zij de branddriehoek. In het huis of op het werk staan er vol brandbare materialen. Denk aan meubels, apparatuur, interieur etc. Wanneer hier warmte bij komt, zoals een aansteker of een kaars, dan ontstaat er brand.

FAQ

Wat gebeurt er bij brand?

Een brand blijft branden tot hij actief geblust wordt of de brandstof of zuurstof op zijn. Als het vuur niet op een andere manier wordt gedoofd of uitgeput, zal het blijven branden en zal het op een bepaald moment plotseling en zeer snel uitgroeien van een klein, lokaal vuurtje tot een brand die de hele ruimte vult.

Waar bestaat brand uit?

De drie factoren van de branddriehoek zijn: warmte, zuurstof en brandstof (brandbaar materiaal). Samen vormen zij de branddriehoek. In het huis of op het werk staan er vol brandbare materialen.

Waarom brandt vuur?

Het principe is simpel, zodra de branddriehoek compleet is, is er vuur. Het principe van de branddriehoek is toch: indien er voldoende brandbaar materiaal is in combinatie met een voldoende hoge temperatuur en voldoende zuurstof dan is er vuur. De definitie van vuur en brand ligt gelijk.

Leave a Reply