Bones of the Pelvis – Human Anatomy | Kenhub
I. Een schotelvormig metalen vat, waarin bij het slachten het bloed werd opgevangen bij het Paaschlam (Ex. 12 : 22) en bij de offers (Ex. 24 : 6; 27 : 3; 38 : 3; Num. 4: 14). Zij liepen puntig toe, opdat de priesters ze niet uit de handen zouden zetten, waardoor het bloed licht had kunnen stollen en voor het besprengen niet meer deugde. Voor den te…
Het deel van het skelet dat de benen met de wervelkolom (ruggengraat) verbindt. Het bekken bestaat uit het heupbeen en de heupkom. Het speelt een belangrijke rol bij de houding en de beweging van het hele lichaam. Het bekken beweegt mee met de benen en de romp. In de bekkenholte zitten allerlei organen. Vrouwen hebben een breder bekken dan mannen….
Onderdeel van het skelet bestaande uit met elkaar vergroeide beenderen die een verbinding vormen tussen de wervelkolom en de achterste ledematen Het bekken (pelvis) van de mens bestaat uit drie gepaarde heupbeenderen en het heiligbeen (os sacrum). Het heiligbeen is opgenomen in de wervelkolom en eindigt in het staartbeen (coccyx). De drie heupbeend…
1. het menselijke bekken is een uit drie paar botten opgebouwde ring, die het rompskelet naar onder toe afsluit. Het dient als drager van de buikorganen. Daarmee zijn de benen in het heupgewricht verbonden. Door het vaste heiligbeen (sacrum) is het bekken met de wervelkolom verbonden; 2. muziekinstrument dat uit twee koperen, holvormige sc…
I. o. (-s), 1. wijde, ondiepe ronde kom, bestemd om vocht op te vangen of te bevatten (vgl. doop-, scheerbekken): het bekken ener fontein ; 2. metalen bord waartegen geslagen wordt om een sein te geven, inz. dat waarop de omroeper slaat alvorens de bekendmaking te doen ; — aan of in het bekken zijn, in het openbaar geveild worden; 3. (muz….
Het benige bekken beschermt de blaas, urethra, vagina, eierstokken en het rectum, dit wordt allemaal binnen de ring gevonden. De bekkenbodemspieren dienen niet alleen als ondersteuning, zij helpen ook om de darm-, blaas- en vaginafunctie onder controle te houden. Het bekken dient ook als aanhechtingsplaats voor de spieren van de rug, de buik en de benen (beide aan de voor- en achterzijde). Deze spierstructuren bieden ons de mogelijkheid om rechtop te staan, lopen, zitten en te gaan liggen.
De gewrichten van het bekken – een aan de voorzijde (schaambeen) en twee aan de achterzijde (sacroiliacale gewrichten) – kunnen een bron van pijn zijn. Gewrichtsontsteking, gewrichtsveroudering en beschadiging kan pijn veroorzaken in de onderrug en/of in het staartbeen. De zenuwen die de bekkenstructuren verzorgen kunnen ook beschadigd worden (bijv. gedurende een lange, of juist een snelle bevalling of tijdens een bevalling waarbij een tang of vacuüm wordt gebruikt) of door ontsteking (bijv. na een beschadiging), waardoor pijn, spierspasme en/of zwakheid kan ontstaan. Als ongecontroleerde spierspasmen optreden in de bekkenbodemspieren kan vulvaire pijn het gevolg zijn, maar ook pijn in de bekkenbodemspieren zelf (vaginisme), waardoor gemeenschap moeilijk of onmogelijk wordt. Veranderde bekkenbodemspierfunctie kan ook de oorzaak zijn van diarree, obstipatie, incontinentie voor urine en een veranderde frequentie van plassen.
Het bekken is een benige ring die het lichaam in het centrum stabiliseert. Het is de verbinding tussen het lichaam en de benen. Er zijn spieren op de binnenzijde van het bekken die de bekkenbodemspieren worden genoemd, zij vormen oppervlakkige en diepe lagen. Deze spieren ondersteunen en positioneren de clitoris, de urethra, de vagina-opening en de anus. De spieren vormen een lus in het bekken en verbinden aan de voorzijde het schaambeen en aan de achterzijde het staartbeen.
Het is belangrijk om je dokter te vertellen over je problemen, zowel over de pijn als over de darm- of blaasproblemen. De huisarts kan je naar een andere hulpverlener verwijzen, zoals een medisch specialist, een psycholoog of een fysiotherapeut, die beter op de hoogte is van de oorzaak van de problemen en een diagnose kan stellen, waarna een behandeling kan worden gegeven.
Het is belangrijk om de oorzaak van de problemen te vinden. Gewricht- en spierproblemen worden vaak behandeld met een combinatie van medicijnen en fysiotherapie. De behandeling van vulvapijn dient multidisciplinair te worden aangepakt, naast een arts zal vaak ook een psycholoog en/of een fysiotherapeut er bij betrokken worden. Biofeedback wordt vaak gebruikt om de bekkenbodemspieren te behandelen, terwijl met fysiotherapie de balans van de bekkenstructuren wordt hersteld. In het ergste geval kunnen sommige vrouwen baat hebben bij chirurgie. Bespreek met je huisarts een goede verwijzing.
FAQ
Is bekken zoenen?
Wat betekent met iemand bekken?
Waar in het lichaam zit het bekken?