wat eet de kleine panda

Zo eet de rode panda plantenwortels, bessen, vruchten en heel veel bamboe! 95% van zijn voedsel bestaat uit bamboebladeren. Zo af en toe staan er ook vogeleieren, kleine knaagdieren en honing op het menu. Doordat bamboe niet goed verteerbaar is, is de rode panda soms wel dertien uur per dag bezig met eten!

What do PANDAS eat? All about the Panda Bear Diet!

Een jong is ongeveer 15 centimeter lang en weegt 100 – 150 gram. De pasgeboren jongen hebben hun ogen en oren nog dicht, deze gaan na ongeveer drie weken open. Na ongeveer 90 dagen komen de jongen voor het eerst uit het nest en gaan ze met hun moeder mee. Als een jong zijn moeder kwijtraakt, maakt hij een blatend geluid. Zo kan zijn moeder hem weer terug vinden. Een moeder draagt het jong dan in haar bek naar het nest terug. Na een jaar drinkt het jong geen moedermelk meer en kan het voor zichzelf zorgen. Hij verlaat zijn moeder dan om zelf een gebied te veroveren. Een jong is na 12 maanden volgroeid en na 18 maanden geslachtsrijp.

Het paarseizoen begint is de vroege winter. De jongen worden in het voorjaar en in de zomer geboren. De meesten worden in juni geboren. De draagtijd van de kleine panda is 134 dagen. Het drachtige vrouwtje maakt enige dagen voor het werpen een nest van takken, bladeren en gras in een boom of onder rotsen. Hierin worden 1 tot 4 jongen geboren. De geboortes vinden meestal s avonds en s nachts plaats

De kleine panda heeft het gebit van een vleeseter maar toch eet hij voornamelijk plantaardig voedsel zoals bamboegras, plantenwortels, bessen en vruchten. Soms eten ze ook jonge vogeltjes, knaagdieren, eieren en honing. Ze slurpen water op en ze likken het ook wel van hun voorpoten. In dierentuinen krijgen kleine pandas een soort panda-cake te eten dat ontwikkeld is na de internationale Red Panda Conference die in 1987 in Rotterdam werd gehouden.

Kleine pandas leven meestal alleen. Alleen in de paartijd zoeken ze elkaar op. Ze hebben een eigen territorium waarbij het territorium van een mannetje groter is dan dat van een vrouwtje. In het territorium van een mannetje zitten dan ook gebieden van verschillende vrouwtjes. Kleine pandas praten met elkaar door het maken van verschillende geluiden. Ze fluiten, piepen, tjilpen, proesten en blazen.

De kleine panda wast zich op dezelfde manier als katten, eerst likt hij een poosje de zolen van zijn voorpoten en strijkt ze dan een paar keer over zijn kop en oren. De panda ligt vaak hoog in een boom uit te rusten. Dit komt doordat de bamboe die ze eten slecht verteerbaar is en zoveel energie van de dieren vraagt dat ze veel moeten rusten.

HoofdingangBlijdorplaan 8 3041 JG Rotterdam NederlandVandaag tot

wat eet de kleine panda

Blijdorp heeft een bijzondere band met de kleine (of rode) panda. We coördineren het wereldstamboek en het Europese fokprogramma van het dier.

Naast de bijzondere band die Blijdorp met deze dieren heeft, draagt Blijdorp ook bij aan bescherming van kleine panda’s in het gebied van herkomst door o.a. de plaatselijke bevolking op te leiden tot ‘woudwachters’ en financieren we een onderzoek voor bosherstel in Oost-Nepal en het eerste GPS-onderzoek met wilde kleine panda’s in Nepal. Daarnaast dragen we bij aan de IUCN die de Rode Lijst van bedreigde soorten bijhoudt. Ontdek hier meer >

Spreekbeurt over de kleine panda?

Voor kinderen die een spreekbeurt over panda’s houden, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie, fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren >

 • de kleine panda ook wel de rode panda genoemd wordt vanwege zijn rode vacht?
 • hij 5 vingers en een soort extra duim heeft aan zijn voorpoten?
 • hij in bomen slaapt?
 • Delen via:

  De rode panda leeft in de bergbossen van Zuidoost Azië. Dankzij z’n lange staart en scherpe nagels, kan hij heel goed klimmen. Overdag slaapt de rode panda boven in een boom. In de schemering en ’s nachts gaat hij op zoek naar voedsel. De rode panda eet vooral bamboe, maar soms ook wortels, sappige grassen, korstmossen, eikels, vruchten en insecten. Wist je trouwens dat de wasbeer het neefje van de rode panda is?

  FAQ

  Wat eten en drinken panda’s?

  Valt zo’n dier weg, dan stort het hele ecosysteem in.” Als de panda verdwijnt, zullen er geen grote dingen veranderen in de voedselketen. Af en toe sterft een dier uit, dat is een natuurlijk proces. We kunnen ook prima leven zonder mammoet en sabeltandtijger.

  Hoe ligt de kleine panda te slapen?

  Hij eet voornamelijk bamboe. Het gebit van de reuzenpanda is grotendeels aangepast op zijn speciale dieet, maar zijn maag en darmen niet. Om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, moet een reuzenpanda veel eten en vooral goed op die keiharde bamboestengels kauwen.

  Hoeveel eet een rode panda per dag?

  In de winter is deze diersoort actiever en ook meer overdag in de weer. Als de kleine panda slaapt ligt hij lekker ineengerold op zijn zij in een vork van takken of in een boomholte. De dikke staart slaat hij als een warme deken over zijn kop en lijf of hij gebruikt hem als een zacht kussentje.

  Leave a Reply