Wat doet een ceremoniemeester?

Wat doet een Ceremoniemeester nu eigenlijk?

Momenten inplannen met het bruidspaar

Begin met het inplannen van een moment met het bruidspaar en…luister. Wat verwachten zij van jou? Bekijk samen naar alles wat er gedaan moet worden en verdeel de taken. Hang er deadlines aan en vergeet niet het volgende moment in te plannen. Het is ook handig om tijdens het eerste moment met het bruidspaar een gezamenlijk document, als een Google Spreadsheet, aan te maken waar jullie allemaal in kunnen. Zo houden jullie overzichtelijk wie wat gedaan heeft. Het is trouwens ook handig een e-mailadres aan te maken, speciaal voor zaken omtrent de bruiloft. Dit e-mailadres kan gecommuniceerd worden naar de leveranciers en de gasten.

Over leveranciers gesproken, een leverancierslijst is een must! Op deze lijst staan alle leveranciers waar het bruidspaar gebruik van gaat maken met bijbehorende contactpersoon, telefoonnummer en e-mailadres. Denk aan de locatie, de bakker die de bruidstaart maakt, de visagist, de leverancier van de bloemen e.d. Wanneer er iets niet klopt kan je binnen no time de contactgegevens opzoeken en diegene benaderen.

De trouwkaarten worden vaak verstuurd door de ceremoniemeester. Aan het bruidspaar de taak een complete gastenlijst aan te leveren met namen, adressen en telefoonnummers en/of e-mail adressen. Soms wordt er namens de ceremoniemeester een briefje bij de trouwkaart gevoegd wanneer diegene iets wil vragen aan de gasten. Bijvoorbeeld of iedereen iets mee wil nemen als verrassing voor het bruidspaar. Dit kan natuurlijk ook gemaild worden. Aan jou ook de taak de gasten na te contacteren die niets hebben laten horen. Bel of mail ze na! Heeft de bruid haar trouwkaarten al uitgekozen?

wat doet een ceremoniemeester

4 | Alles op de juiste plek en tijd

Om ervoor te zorgen dat alles vlotjes verloopt, zorg jij dat de spullen die nodig zijn bij een bepaald onderdeel van de dag ook daadwerkelijk aanwezig zijn. Denk eraan dat de bruidegom (of de toegewezen getuige) het bruidsboeket en de trouwringen meeneemt en dat het trouwboekje op het juiste moment op de juiste plaats is.

Bij de plechtigheid is het jouw taak om iedereen zijn plaats te wijzen en de corsages uit te delen aan de juiste personen. Als er een erehaag gevormd moet worden, kun jij de regie op je nemen. Voorzie de gasten van rozenblaadjes, rijst of iets anders origineels om mee te strooien en wijs ze hun plek. Als er foto’s gemaakt moeten worden, kun jij de gasten begeleiden naar de fotograaf en de plek waar de fotos gemaakt worden!

wat doet een ceremoniemeester

1 | Aanspreekpunt voor de gasten

Het is de taak van het bruidspaar om de gastenlijst voor de bruiloft te maken. Zodra deze definitief is, zal jij als ceremoniemeester eerst de daggasten op de hoogte stellen. Dit kan middels de save the date-kaart die door het bruidspaar wordt gestuurd en/of via een persoonlijke mail. Hierin staat de trouwdatum, een grove schets van de dagplanning en dat jij ceremoniemeester bent. Mochten er bijzonderheden zijn, dan kunnen ze vanaf nu bij jou terecht.

FAQ

Wat is de taak van een ceremoniemeester?

De ceremoniemeester heeft tijdens de receptie en/of het diner en/of het feest de leiding, en zorgt dus dat alles volgens schema verloopt. Tijdens het diner kan er gespeecht worden en mag de vader van de bruid als eerste een woordje doen en daarna de bruidegom. De ceremoniemeester zelf houdt als laatste een speech.

Wat moet je weten als ceremoniemeester?

Wat doet een ceremoniemeester?
 • Momenten inplannen met het bruidspaar.
 • Instrueren van de getuigen en bruidsmeisjes en/of -jonkers.
 • Bijhouden van de cadeaulijst.
 • Het bijhouden van het draaiboek.
 • Huwelijkscadeaus naar het huis van de bruid en bruidegom brengen.
 • Zorg ervoor dat de newly weds leuk thuiskomen.

Wie moet je als ceremoniemeester vragen?

Vraag je een goede vriend(in), een familielid of juist iemand die wat verder van je afstaat? Het belangrijkste is dat je een goede band hebt met diegene en hem of haar volledig vertrouwt. Je kunt ervoor kiezen meerdere ceremoniemeesters te nemen, maar we raden je aan om het bij één of twee te houden.

Wat geef je als ceremoniemeester aan bruidspaar?

Een kleine verrassing voor het bruidspaar waar ze nog lang aan zullen denken.
 • #1. Origineel gastenboek. …
 • #2. Laat de gasten kleine cadeautjes meebrengen. …
 • #3. Receptenboek samenstellen. …
 • #4. Stuur iedere dag een kaartje. …
 • #5. Reisgids met handige tips. …
 • #6. Bruiloft stukjes vervangen door een filmpje. …
 • #7. …
 • #8.

Leave a Reply