Wat is de betekenis van status quo?

Status quo is een Latijnse uitdrukking die zoveel als “bestaande toestand” of “huidige gang van zaken” betekent. De term kan verwijzen naar: Status quo (toestand), een bestaande toestand, stand van zaken. Status Quo (band) (met hoofdletter Q), een Britse rockband.

What is Status Quo | Explained in 2 min

Engelse popgroep bestaande uit Francis Rossi (gitaar en zang), Richard Parfitt (gitaar en zang), Alan Lancaster (bas en zang), Andy Brown (piano en synthesizer) en Pete Kircher (drums). In 1966 veranderde de groep Traffic Jam haar naam in Status Quo. Zij legde zich aanvankelijk toe op psychedelische popmuziek en had een wereldsucces met Pictures

Engelse popgroep bestaande uit Francis Rossi (gitaar en zang), Richard Parfitt (gitaar en zang), Alan Lancaster (bas en zang), Andy Brown (piano en synthesizer) en Pete Kircher (drums). In 1966 veranderde de groep Traffic Jam haar naam in Status Quo. Zij legde zich aanvankelijk toe op psychedelische popmuziek en had een wereldsucces met Pictures of…

Wanneer een speler in het veld van mening is dat ze een sterk marktaandeel hebben veroverd, houden ze daar meestal een tijd lang aan vast. In de zakenwereld noemt men dat ook wel de status quo handhaven. In plaats van op zoek gaan naar een nieuw product of strategie houden ze vast aan dat waar ze nu mee binnenlopen. Deze strategie van het behouden van de status quo is over het algemeen meer van korte duur en niet een langdurig standpunt.

De status quo aanpak is een van de vele adaptieve strategieën in het bedrijfsleven. Deze adaptieve strategieën zijn reacties op omstandigheden die tijdelijk zijn. Wanneer de situatie verandert, wordt ook de aanpak en de strategie gewijzigd. Dat werkt heel simpel. Als een bedrijf een goed en consistent winstgevend product heeft binnen een concurrerende markt, kan het bedrijf ervoor kiezen om een groter marktaandeel te claimen. Als het bedrijf besluit om zich te concentreren om het bestaande marktaandeel te behouden totdat er iets verandert om hen heen, proberen ze de status-quo te behouden.

Om uit de status quo situatie te komen moet je naar iets op zoek wat de concurrentie nog niet heeft of nog niet doet. Dit kan een exclusief product, procesverbetering of service zijn. Het is in ieder geval iets wat de concurrentie nog niet kan evenaren. Sommige bedrijven gebruiken een actieve status quo-strategie terwijl ze actief plannen voor een nieuwe productlijn of een expansie naar een nieuw gebied. Ze behouden de status quo op wat ze nu hebben en proberen een nieuw marktsegment te veroveren zodra zij er klaar voor zijn.

Status quo komt uit het Latijn. Het betekent toestand, bereikte toestand of situatie die al dan niet in stand dient te worden gehouden. Je kan dus je status quo willen behouden, uitgroeien en in sommige gevallen kan je het ook weer verliezen of veranderen naar een andere toestand. Hedendaags gebruiken we de term status quo ook wel om iemands status uit te drukken.

Status quo wordt ook wel gebruikt om een bepaalde status of plaats in een grotere groep te omschrijven. Ongemerkt doet bijna iedereen hier aan mee. Soort zoekt soort en groepje zoekt groepje. Eenmaal in zo’n groep gevestigd, kom je daar niet zo snel meer uit. Status quo is een vastgeroeste routine. Stap je eruit en ga je bijvoorbeeld opzoek naar nieuwe vrienden, is de kans groot dat je je aantrekt tot dezelfde soort mens die je voorheen bevriende. We zijn nou eenmaal ingedeeld in groepjes en meestal vinden we het als mens ook fijn om bij een groepje te horen. Daarmee behouden we zelf de status quo van de maatschappij.

FAQ

Wat is de status quo handhaven?

Status quo (Latijn, bestaande toestand) is een bereikte toestand of situatie die al dan niet in stand dient te worden gehouden. De conservatieve politiek wordt gekenmerkt door het streven naar het handhaven van de status quo.

Wat is de status?

status – Zelfstandignaamwoord 1. (medisch) stand, toestand, dossier over patiënt in ziekenhuis 2. aanzien in de maatschappij 3. (juridisch) toestand met bepaalde rechtsgevolgen status – Werkwoord 1.

Hoe schrijf je status quo?

Zonder streepje. Het is een woordgroep, geen samenstelling.

Hoe heet het vermogen van het menselijk lichaam om een status quo te handhaven onder veranderende omstandigheden?

Dit is het grote begrip zelfredzaamheid.

Leave a Reply