Kopen ‘onder bod’, wat zijn de regels?

Bij de status ‘onder bod‘ is de verkoper meestal in verregaande onderhandeling met een potentiële koper. De status ‘onder bod‘ heeft verder geen juridische betekenis; de aankoop van een woning is pas bindend wanneer het koopcontract is ondertekend en de wettelijke bedenktijd is verstreken.

Hoe breng je een bod uit op een huis | Funda

Bieden op een huis onder bod

Ook al is de verkoper in onderhandeling, andere geïnteresseerden mogen nog steeds bieden op het huis. Zelfs als koper en verkoper al een mondelinge overeenkomst hebben bereikt. De koop is pas definitief als beiden hun handtekening onder de koopovereenkomst hebben gezet. Daarna heeft de koper nog drie dagen bedenktijd. Totdat er getekend is, staat het de verkoper in principe dus vrij om met iemand anders verder te gaan. Heel gebruikelijk is dat overigens niet. Bovendien zou dit voor de beoogde koper natuurlijk erg vervelend zijn.

Stel nu dat er na de mondelinge overeenkomst nog een beter bod binnenkomt? Een makelaar is te allen tijde verplicht een bod te bespreken met de verkoper. Die heeft in deze situatie drie opties:

  • De verkoper gaat niet in op het nieuwe bod, maar rondt de koop verder af met de eerste koper
  • De verkoper biedt beide geïnteresseerden de gelegenheid om een uiterst voorstel te doen
  • De verkoper accepteert het hogere bod zonder dat de eerste koper de gelegenheid krijgt om een laatste voorstel te doen
  • Als de verkoper kiest voor optie twee, dan zal de eerste partij een beter bod moeten neerleggen om nog kans te maken. Gaat de verkoper voor optie drie, dan zal de teleurstelling voor de eerste kandidaat groot zijn. Het huis gaat aan zijn neus voorbij.

    Het is belangrijk dat de verkoopmakelaar in zo’n situatie iedereen duidelijk informeert. Hier is ook sprake van een ethische kwestie. Je hebt als verkoper een biedingsproces doorlopen en bent akkoord gegaan met een bod. Het is dan niet kies om tegen de koper te zeggen dat de koop tóch niet doorgaat.

    Stel je de koper maar eens voor: je denkt dat je je droomhuis hebt gekocht, trekt een fles champagne open en je stelt al je vrienden op de hoogte. De volgende dag belt de makelaar om te vertellen dat iemand een hoger bod heeft gedaan en dat verkoper met die persoon in zee wil gaan. Voor kopers is het daarom aan te bevelen om na een akkoord zo snel mogelijk de koopovereenkomst te tekenen.

    Wat kun je, en vooral wat mag je nog doen?

    Huis gezien op funda waar ‘onder bod’ bij staat? Dit betekent dat de verkoper in onderhandeling is met een serieus geïnteresseerde partij. Toch betekent dit niet dat de kansen voor andere kopers daarmee zijn verkeken. Wat zijn de mogelijkheden voor jou als (ver)koper als het huis onder bod is?

    Vanaf het moment dat een koper een bod uitbrengt op een huis, ben je als verkoper in onderhandeling. Dat neemt niet weg dat andere gegadigden vrij zijn om het huis te bezichtigen en eventueel ook een bod uit te brengen. Als je interesse in een huis hebt dat onder bod is, kun je dus nog een kansje maken. Pas wanneer beide partijen de koopakte hebben getekend, kan er niemand meer tussenkomen. In deze video leggen we je uit hoe dat zit.

    Het bod is goedgekeurd, maar de verkoper trekt zich terug

    Zolang er geen koopakte is getekend, kan een verkoper de koop altijd nog intrekken. En dat geldt ook voor jou als koper. Wanneer je de volledig getekende koopakte hebt ontvangen, heb je zelfs nog drie dagen bedenktijd om zonder opgaaf van reden van de koop af te zien. De verkoper heeft deze bedenktijd niet.

    FAQ

    Kan je nog bieden op een huis onder bod?

    Bieden op een huis onder bod

    Ook al is de verkoper in onderhandeling, andere geïnteresseerden mogen nog steeds bieden op het huis. Zelfs als koper en verkoper al een mondelinge overeenkomst hebben bereikt. De koop is pas definitief als beiden hun handtekening onder de koopovereenkomst hebben gezet.

    Wat is het verschil tussen verkocht onder voorbehoud of onder bod?

    Wanneer er overeenstemming is bereikt over de prijs en voorwaarden dan is er sprake van verkocht onder voorbehoud. Deze afspraken worden dan vastgelegd in een koopovereenkomst. De fase tussen ‘beschikbaar’ en ‘verkocht onder voorbehoud / verkocht‘, heet dus ‘onder bod‘.

    Waarom staat een huis lang onder bod?

    Partijen zijn in onderhandeling en de verkoper verzoekt de makelaar zijn woning de status “onder bod” te geven. In dit geval betekent dit: Beide partijen zijn in onderhandeling en er worden geen afspraken voor bezichtigingen meer gemaakt.

    Kun je onder een bod uit?

    U mag uw bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen. Ook mag u op andere huizen bieden. Tijdens het onderhandelen mag de verkoper doorgaan met het houden van bezichtigingen.

    Leave a Reply