Wat is het verschil tussen een hybride, plug-in hybride en elektrische auto?

Een hybride auto is níet hetzelfde als een volledig elektrische auto. Het verschil zit erin dat een hybride voertuig gebruikmaakt van twee motoren: een verbrandingsmotor en een elektromotor. De verbrandingsmotor haalt brandstof uit de brandstoftank — diesel of benzine.

Hybrid cars explained: What type should you buy? – Which?

Er bestaan twee soorten hybride auto’s:

 • Bij de ‘mild hybrid’ dient de elektrische motor puur als ondersteuning voor de verbrandingsmotor. Deze wagen zal nooit alleen elektrisch rijden.
 • De ‘full hybrid’ kan op zijn beurt wel – voor een korte afstand en met een beperkte snelheid – enkel elektrisch rijden. De capaciteit van de accu is groter en maakt dit dus mogelijk.
 • Een kleine hybride stadswagen kost ongeveer 20.000 euro. Zie je het groter en verkies je een luxueuzer model, dan bedraagt de kostprijs ongeveer het dubbele.

  De aankoop van een hybride wagen kan gunstige gevolgen hebben op de belasting op inverkeerstelling wegens de lagere CO2-uitstoot ten opzicht van een vergelijkbaar niet-hybride model.

  De naam van deze auto geeft al wat weg. Het is namelijk een hybride wagen die je kunt opladen door hem in een stopcontact te ‘pluggen’. De plug-in hybride combineert net als de gewone hybride een verbrandings- en elektrische motor. De herlaadbare batterij in deze wagen is echter een stuk groter en performanter. Een ritje van 30 kilometer kan volledig elektrisch verlopen. Ideaal dus om korte afstanden te overbruggen!

  Het prijskaartje van deze wagen is wat hoger dan een klassieke hybride wagen, omdat er wat meer techniek bij komt kijken. Reken dus zeker op 45.000 euro voor een degelijke plug-in hybride auto. Ook hier speelt de lagere CO2 uitstoot een rol in de belasting op inverkeerstelling die betaald moet worden.

  Om optimaal je elektrische motor te benutten en dus elektrisch te rijden, moet je wel beschikken over een laadpaal thuis of op je werk. Momenteel zijn er in België nog niet zo erg veel publieke laadpalen beschikbaar, wat onderweg ‘bijtanken’ niet zo makkelijk maakt.

  wat betekent hybride auto

  De elektrische auto is – in tegenstelling tot de twee hybride voorbeelden – echt ‘all the way’ elektrisch. Het is simpel: een batterij, één of meerdere motoren en een verbinding tussen deze elementen.

  Het lijstje met voordelen bij een elektrische auto is uitgebreid. Hier alvast een bloemlezing:

 • Een elektrische auto heeft geen versnellingsbak. Je kunt meteen gebruik maken van de volledige kracht en snel optrekken.
 • Elektriciteit is goedkoper én veel groener – als ze van de wind of zon afkomstig is – dan brandstoffen voor verbrandingsmotoren.
 • Een elektrische auto stoot geen CO2 uit.
 • De onderdelen kennen weinig slijtage, dus je hebt beperkte onderhoudskosten.
 • De auto is stabieler omdat de accu onderaan ligt, waardoor het zwaartepunt van je auto lager zit.
 • Het recycleren van de batterij van elektrische voertuigen

  De EV-batterijen (Elektrische Voertuigen) moeten zorgvuldig gerecycleerd worden. Een nieuw akkoordtussen milieuministers, de betrokken federaties en Bebat is hierbij een stap in de goede richting. Hiermee erkennen zowel de overheden als Bebat dat de veilige ontmanteling en recyclage van EV-batterijen cruciaal is in deze groeiende markt.

  wat betekent hybride auto

  Hoe hoog zijn de maandlasten van een hybride auto?

  Kijk je naar de maandlasten van de mild hybride, full hybrid en plug-in hybride, dan is de plug-in hybride de goedkoopste van de drie, gevolgd door de full hybrid. De mild hybride is in het dagelijkse gebruik het duurst. Dat heeft te maken met de brandstofkosten. De mild hybride heeft de minste elektrokracht en verbruikt dus de meeste benzine. Hoe meer je rijdt, hoe eerder je de hogere aanschafkosten van de hybride of plug-in hybride ten opzichte van de mild hybrid terugverdient.

  FAQ

  Wat zijn de nadelen van een hybride auto?

  Kortom, de nadelen van een hybride auto zijn: Een caravan of aanhanger trekken kan lastig zijn. In sommige gevallen kunnen er geen trekhaak gemonteerd worden. Opladen bij thuislader of oplaadpunt kan prijzig zijn.

  Is hybride rijden goedkoper dan benzine?

  Omdat een hybride auto over een elektromotor beschikt die de verbrandingsmotor ondersteunt, verbruik je minder brandstof. Daarbij komt dat het opladen van de elektromotor veel goedkoper is dan een volle tank. Hierdoor zijn de kosten per kilometer dus een stuk lager dan bij een volledig op brandstof aangedreven auto.

  Is het verstandig om een hybride auto te kopen?

  Voordelen van hybride auto’s

  de elektromotor ondersteunt de verbrandingsmotor, waardoor je minder brandstof verbruikt en je steentje bijdraagt aan een beter milieu. je accu opladen is veel goedkoper dan een tank benzine of diesel, dus dankzij de ondersteunende elektromotor zijn je gereden kilometers veel goedkoper.

  Wat wil hybride zeggen?

  Een hybride wagen

  Een hybride auto combineert twee motoren onder de motorkap. Enerzijds heb je een verbrandingsmotor, bijvoorbeeld met benzine. Anderzijds is er een elektrische motor met een bijbehorende accu. De accu wordt tijdens het rijden opgeladen via de verbrandingsmotor.

  Leave a Reply