Wat betekent ADH precies?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is een maat om aan te geven hoeveel van een voedingsstof gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Deze voedingsnormen stelt de Gezondheidsraad vast voor bijna alle vitamines en mineralen. De ADH bestaat voor verschillende bevolkingsgroepen.

WHAT IS ADH?

ReactiesDit blogartikel heeft nog geen reacties

({{ product.review_count }}) {{ product.unique_selling_point }} Tijdelijk niet leverbaar

Als de hypofyse te veel antidiuretisch hormoon (ADH) afgeeft, wordt dit ook wel het syndrome of inappropriate ADH secretion (SIADH) genoemd. Het lichaam houdt dan te veel water vast. Er ontstaat oedeem: een ophoping van vocht in alle weefsels. Ook neemt het gehalte aan natrium (een soort zout) in het bloed af (hyponatriëmie).

De hypofyse stuurt het hormoon ADH op het juiste moment in de juiste hoeveelheid naar de nieren. ADH reguleert de hoeveelheid urine en de concentratie daarvan. Het zorgt ervoor dat de nieren voldoende water vasthouden en niet te veel water loslaten. ADH heeft ook een vaatvernauwende werking. Samen met het bijnierschorshormoon aldosteron regelt het de hoogte van de bloeddruk.

In de tabel hieronder zie je wat de ADH, referentie inname én maximale inname is van de meeste vitamines en mineralen. Onthoud dat de precieze hoeveelheid die je nodig hebt van verschillende dingen afhankelijk is. De tabel hieronder geeft een voorbeeld van de ADH van een volwassene. Mogelijk wijkt wat jij precies nodig hebt hiervan af.

Soms is de gemiddelde behoefte niet bekend. Dan kan er geen ADH worden vastgesteld. In deze gevallen wordt er een adequate inname vastgesteld. In het plaatje hieronder zie je hoe de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) zich weerhoudt tot de gemiddelde behoefte (GB), adequate inname (AI), aanvaardbare bovengrens van inname, NOAEL en LOAEL.

FAQ

Hoeveel procent ADH?

Daarom wordt er een ruime statistische marge berekend. De ADH wordt statistisch berekent zodat deze norm voldoende is voor 97,5% van de bevolking. Bijvoorbeeld: De ADH voor vitamine C is 75 mg per dag. Als jij 75 mg inneemt is de kans dus groot dat dit teveel is.

Wat is de gemiddelde behoefte?

De gemiddelde behoefte (GB) is de hoeveelheid van een bepaalde voedingsstof die voldoende is voor de helft van een bevolkingsgroep, om de processen in het lichaam goed te kunnen uitvoeren. Voor de meeste voedingsstoffen is bekend wat de gemiddelde behoefte is.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ADH voor de inname van voedingsvezels?

Vezels zijn erg belangrijk voor een goede buikgezondheid. Zo dragen zij bijvoorbeeld bij aan een soepele stoelgang. Voor een volwassen vrouw is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels 30 gram, voor een man is dit 40 gram.

Wat is de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamines?

Vezels zijn erg belangrijk voor een goede buikgezondheid. Zo dragen zij bijvoorbeeld bij aan een soepele stoelgang. Voor een volwassen vrouw is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels 30 gram, voor een man is dit 40 gram.

Leave a Reply