Slaapkleding baby; baby aankleden voor de nacht; wat draagt baby in bed ? Slaapzak tips

Als jonge moeder was ik er soms dagen naar aan het Googelen: Wat doe ik mijn baby aan in bed? Wat is de TOG-waarde van mijn slaapzak? Heeft mijn kindje het te warm of te koud? Wat moet de juist kamertemperatuur zijn? Je wilt natuurlijk voorkomen dat je kindje het te warm of te koud heeft. In dit bericht leg ik uit hoe je er voor kan zorgen dat je baby goed is gekleed aan de hand van de juiste TOG-waardes.

De beste kamertemperatuur voor je kindje is tussen de 18-21 graden. Als het te koud is dan kan dit er voor zorgen dat jouw kindje vaker wakker wordt, zelfs als je hem warm aankleedt. Het in- en uitademen van koude lucht kan al een trigger zijn om wakker te worden, en dat wil je natuurlijk voorkomen. Probeer daarom met een goede thermometer de temperatuur in de kamer te monitoren, houd er rekening mee dat babyfoons niet altijd even secuur zijn in de temperatuur.

Om veilig te slapen adviseer ik geen dekentjes en lakentjes te gebruiken in bed. Het gebruik van deze ‘losse onderdelen’ vergroten het risico op SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), ook wel wiegendood genoemd. Zeker als jouw kindje nog niet zelfstandig kan rollen en zijn hoofdje kan bewegen zou ik dekentjes en lakentjes niet gebruiken. Wat mij betreft is alleen kleding met een (inbaker)slaapzak perfect om in te slapen.

Wat je jouw kindje aantrekt in bed is dan ook afhankelijk van de TOG-waarde van de slaapzak. De afkorting staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe minder warmte kan ontsnappen door textiel. Hoe lager de TOG-waarde, hoe makkelijker warmte ontsnapt. Kleding met een hoge TOG-waarde is dus heel warm, terwijl een lage TOG-waarde betekent dat de kleding dunner en luchtiger is.

Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.

Hoe leg je je baby in bed?

Hoe warm kleed je je baby in bed?

Wat moet mijn baby aan in bed? Hoe kleed ik mijn kindje best aan om te gaan slapen? Kies ik een slaapzak of een pyjama voor mijn baby? Wat is de TOG waarde van een slaapzak? En wat is het best, een slaapzak, een dekentje, een pyjama, of een combinatie? Heel wat vragen die (kersverse) ouders zich stellen als ze hun baby’tje of kindje in bed leggen.

Het is inderdaad niet gemakkelijk om te bepalen hoe warm je je kindje nu moet kleden voor het slapengaan. Kan een baby een pyjama aan in de volle zomer en is een slaapzak zonder mouwtjes wel voldoende in de winter?

Als jij ook zo twijfelt over wat je je kindje nu moet aandoen en je je vaak de vraag stelt of hij het niet te warm of te koud heeft, dan hebben we enkele tips om je te helpen.

De ideale temperatuur om in te slapen is rond de 18°C. Tussen 16°C en 20°C is dus prima voor je kindje. Over het algemeen geldt dat wanneer je kindje koud aanvoelt in zijn nekje, je een extra laagje aantrekt of een dekentje over hem legt. Voelt je kindje zweterig of erg warm aan, doe dan een laagje uit of doe een dekentje weg. Het is beter dat je je kindje een extra laagje geeft en de omgevingstemperatuur iets lager is dan te hoog. Een hoge lichaamstemperatuur door te warm aangekleed te zijn, kan gevaarlijk zijn voor een babytje.

Wat moet ik mijn baby dan aandoen in bed?

Natuurlijk kan je de kamertemperatuur niet altijd perfect regelen. In de volle zomer is het erg waarschijnlijk dat het een stuk warmer zal zijn dan 20°C op het kamertje van je kindje. En wat doe je dan? Je kan de tabel hierboven gebruiken om te weten wat je kindje dan aan moet. Onthou ook dat een slaapzak gelijk staat aan een dekentje.

Slaapkleding voor je baby

Er is een officieel advies, of eigenlijk richtlijn hoe je je baby aan kun kleden ’s nachts. Als je kijkt naar de afbeelding dat zie je dat als het minder dan 16 °C is dat je kindje dan een slaapzak aan moet, een pyjama met lange mouwen, een romper met lange mouwen, sokjes, wantjes en een muts. En als het boven de 26 °C is dat het dan alleen een romper met korte mouwen aan moet.

Eigenlijk geldt voor de nachtkleding voor je baby: trek je baby één laagje meer kleding aan dan jijzelf. Dus stel dat jij alleen een gewone pyjama in bed draagt, dan kun je jouw baby een romper (al dan niet met lange mouwen) en een pyjama of slaapzak (ook al dan niet met lange mouwen) aandoen.

Een internationale waarde om te bepalen wat voor kleding je baby aan moet hebben en wat voor dekentjes, is Thermal Overall Grade (TOG). Aan babykleding, dekentjes, slaapzakken en bijvoorbeeld trappelzakken zit een TOG-waarde die aanduidt hoeveel lichaamswarmte door de stof wordt vastgehouden.

Dit zijn de waardes die je moet aanhouden bij verschillende temperaturen (hoe warmer de kamertemperatuur, hoe lager de TOG-waarde:

 • Onder de 16 graden: maximaal 4,0 TOG. Zorg echter dat je nooit je baby aankleedt en toedekt met materialen die bij elkaar een TOG-waarde hebben van meer dan 4,0. Bij deze temperaturen moet je denken aan een winterslaapzak (2,5 TOG) met een deken (1,5 TOG).
 • 16-19 graden: 2,5 tot 3,0 TOG. Dit is de ideale kamertemperatuur voor je baby. Hij zal dan meestal een romper (1,00 TOG) aan hebben met een pyjamapakje (1,0 TOG) en een laken (0,2 TOG), eventueel met een dekentje (1,5 TOG).
 • 20-22 graden: 2,0 TOG. Bij deze temperatuur moet je qua kleding denken aan een romper met korte mouwen (0,2 TOG), pyjamapakje of zomerslaapzak (1,0 TOG), en een lakentje (0,2 TOG).
 • 23-24 graden: 1,0 TOG. Een luier (2,0 TOG als de luier nog droog is), een rompertje met korte mouwen (0,2 TOG) en een lakentje (0,2 TOG) is vaak al voldoende bij deze temperatuur.
 • 25 graden en hoger: 0,5 TOG. Vaak is bij deze temperaturen alleen een luier al voldoende (deze heeft een TOG-waarde van 2,0 als er nog niet in is geplast, daarna daalt de TOG-waarde).
 • Ben je benieuwd welke TOG-waarde hoort bij welk kledingstuk en welke deken? Hier een handig lijstje:

 • Rompertje zonder of korte mouwen: 0,2 TOG
 • Lakentje: 0,2 TOG
 • Zomerslaapzak: 0,3-1,0 TOG
 • Boxpakje of pyjamapakje van katoen: 1,0 TOG
 • Oude deken: 1,5 TOG
 • Nieuwe deken: 2,0 TOG
 • Winterslaapzak: 2,5-3,5 TOG
 • Dekbed: 8,0 TOG
 • Zoals je in bovenstaand lijstje kunt zien, heeft een dekbed een heel hoge TOG-waarde. Het is daarom niet veilig om je baby onder een dekbed te laten slapen. Denk daar ook aan als je samen wil slapen met je baby; vervang je eigen dekbed dan voor een deken met een laken eronder, of een deken in een dekbedhoes.

  Bij een te hoge temperatuur kan warmtestuwing optreden. Je baby raakt dan in feite oververhit en dit kan zelfs wiegendood tot gevolg hebben. Heb je dus twijfels? Neem liever het zekere voor het onzekere en kleed je baby niet te warm aan. Een te warme temperatuur kan ook zorgen voor onrust en slaapproblemen.

  De TOG-waarde is natuurlijk slechts een richtlijn. Ga daarnaast ook op je eigen gevoel af, want deze zit vaak ook juist. Heb je het idee dat je kindje het nog te koud heeft, bijvoorbeeld omdat hij koud aanvoelt? Pak dan toch nog een wat dikker dekentje of trek je kindje een extra laagje aan, of een winterslaapzak in plaats van een zomerslaapzak (bijvoorbeeld in de lente of herfst).

  Of denk je dat hij het te warm heeft? Trek dan een laagje kleding uit of haal het dekentje weg. Je kunt het beste bij je baby aan de zijkant van zijn nekje voelen; als het klam aanvoelt, heeft je baby het waarschijnlijk te warm en kun je daarop anticiperen.

  Ik heb drie winterkindjes gebaard. Nou ja, de eerste was een herfstkindje, maar daarna werd het al gauw winter. De jongste twee zijn allebei in de winter geboren. Zelf lag ik dan zwetend van de hormonen in mijn bed en mijn baby’tje lag met dubbele lange mouwen, onder een wollen dekentje met een warme kruik. Ik vond dat altijd grappig om te zien.

  Mijn dochtertje is nu 1 jaar en heeft dus alle seizoenen gehad. Vorige winter, toen mijn dochtertje een week of drie was heeft het vrij hard gevroren. Het was toen superkoud in huis, maar we konden niet met gesloten raam slapen want dan kreeg mijn dochtertje binnen een paar uur een verstopt neusje en werd ze benauwd. Heel warm instoppen was dus de enige oplossing.

  FAQ

  Wat moet baby aan onder slaapzak?

  Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.

  Wat doe je een baby aan met 22 graden?

  Je kan je baby ‘s nachts een pyjama aantrekken. Ook kan je hem in zijn gewone kleding laten slapen die je hem die dag hebt aangetrokken, aangepast op de temperatuur buiten. Daarnaast gebruik je een goed passende babyslaapzak of een laken en dekentje (goed instoppen!).

  Welke kleding draagt een baby?

  Trek je baby niet te veel laagjes aan op warme dagen. Kies bijvoorbeeld voor een rompertje met luchtige kleertjes erover, of alleen een rompertje als het echt heel warm is. Buiten heeft je baby extra bescherming nodig tegen de zon, omdat hij of zij een gevoelige huid heeft.

  Leave a Reply